Systemy wydawcze dla gastronomii

W gastronomii wszystko dzieje się dynamicznie. Gość oczekuje, że szybko otrzyma danie. Podczas imprezy okolicznościowej jedzenie musi być wydawane sprawnie, aby wszyscy zjedli wspólnie i aby dania nie ostygły. Podobnie jest z odbiorem pustych naczyń. Utrzymaniu tempa służą profesjonalne systemy wydawcze dla gastronomii – sprzęty usprawniające wydawanie posiłków.

Jakie elementy składają się na system wydawczy?

W zależności od miejsca i okazji system wydawczy może składać się ze wszystkich wymienionych niżej elementów lub tylko z niektórych. Przyjrzymy się tu systemom wydawczym, jakie proponuje sklep internetowy Jugema.

Znajdujemy tu następujące artykuły: bemary wodne, dystrybutory talerzy, lady, nadstawki, stanowiska, stoły chłodnicze oraz akcesoria. Systemy dystrybucji obejmują wszystko, co potrzebne do posiłku – zarówno same dania i napoje, jak i naczynia oraz sztućce.

Co szczególnie istotne, wyżej wymienione produkty można dobierać do potrzeb, używając samodzielnie lub tworząc zindywidualizowane ciągi wydawcze.

Zastosowania systemów wydawczych dla gastronomii

Każdy element systemu wydawczego ma swoją rolę. Czemu dokładnie one służą?

Bemary mają za zadanie nie tylko przechować żywność do czasu jej wydania, ale też utrzymać jej temperaturę. Dania umieszczane w bemarach są podgrzewane od dołu parą wodną. Dzięki temu pozostają ciepłe, ale nie wysuszają się ani nie przypalają. Gość wyciągnie z bemaru zawsze ciepłą porcję.

Dystrybutory talerzy są wsparciem dla obsługi lokalu. Dzięki nim kelnerzy nie muszą dźwigać dziesiątek ciężkich talerzy. Umieszczają je w dystrybutorze i przewożą. W ten sposób unika się upadku i rozbicia zastawy, a ekipa oszczędza siły i nie przeciążą się ustawicznym dźwiganiem.

Bardzo popularne są lady wydawcze. Służą one do eksponowania i przechowywania sałatek, sosów, zup, napojów i innych. Lady pozwalają nie tylko estetycznie zaprezentować danie, ale też przechowywać jedzenie w odpowiednich warunkach, tak aby na długo zachowały walory smakowe. Dystrybucja dań jest szybka i higieniczna. Lady wydawcze doskonale sprawdzają się na bankietach, przyjęciach czy konferencjach oraz imprezach okolicznościowych.