Trudności w hurtowej produkcji pieczarek

Pieczarki to jedne z niewielu gatunków grzybów, które można hodować w celach komercyjnych. Są grzybami bogatymi w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, dlatego cieszą się sporą popularnością. Dzięki delikatnemu smakowi, mogą stanowić dodatek do dań różnego rodzaju. Jak wygląda hurtowa hodowla pieczarek i z jakimi problemami zmagają się hodowcy pieczarek?

produkcja pieczarek

Ekologiczna uprawa

Produkty spożywcze możemy nazywać ekologicznymi, jeśli do ich produkcji nie stosuje się środków, które mają negatywne działanie na środowisko. W hurtowej hodowli pieczarek należy stosować tylko ekologiczne podłoża pochodzenia organicznego. Wykorzystuje się okrywę torfową oraz kompost, które zapewniają doskonałe warunki do rozwoju grzybów. Wykorzystuje się surowce odpadowe, na przykład słomę czy koński obornik. Pieczarki rozwijają się najlepiej w temperaturze od 12 do 20 °C, dlatego na hali należy utrzymywać chłodny i wilgotny klimat. Hala nie może być jednak szczelnie zamknięta, ponieważ zbyt duże stężenie dwutlenku węgla sprawia, że pieczarki są przerośnięte, ich trzonki są wysokie. Niezbędna jest wentylacja hali oraz regularne nawilżanie podłoża. Pieczarki zaczynamy uprawiać od szczepienia grzybni, która występuje w postaci ziarna. Musi zostać rozłożona równomiernie, a następnie okryta. Po około trzech tygodniach pieczarki zaczynają wzrastać i pojawia się biała grzybnia. Musi zostać okryta kilkucentymetrową warstwą ziemi o odpowiednim pH. – Po dziesięciu dniach ponownie zaczną pojawiać się białe plamy, które należy kolejny raz rozprowadzić – mówi specjalista z przetwórni lomania.pl.

Ręczne zbiory i pakowanie

Pieczarki są bardzo delikatne, w związku z tym należy zbierać je wyłącznie ręcznie. Wymaga to sporego nakładu pracy. Tuż po zbiorze pieczarki powinny zostać schłodzone, by mogły zachować na długo swoją świeżość. To nie tylko kwestia estetyki, schłodzone pieczarki zachowują swój smak i wartości odżywcze na długo. Trudność hodowli hurtowej polega na tym, że pieczarki nie mogą być długo magazynowane przed dostawą do odbiorców. W związku z tym uprawa musi być planowana w taki sposób, by na bieżąco można było dysponować zbiorami. Całe szczęście, lata doświadczeń nauczyły nas, ile czasu zajmują poszczególne etapy produkcji, mówi pracownik Spółki Lomania Polsko-Francuska. Pieczarki muszą też być odpowiednio pakowane, by w czasie transportu nie uległy uszkodzeniu.