Mówi się, że czerwone wino jest najzdrowszym rodzajem alkoholu. Jeżeli jest to na dodatek wino wytrawne, które nie posiada w sobie cukru ani innych sztucznych słodzików jest również niskokaloryczne. Czy faktycznie warto raz na czas pozwolić sobie na chwilę przyjemności? Co tak naprawdę jest w stanie zapewnić czerwone wino?
Czerwone wino to niezwykły napój, który oprócz walorów smakowych, posiada również pozytywne właściwości zdrowotne. Zostało to potwierdzone naukowo już nie raz. Dobry skład oraz substancje wytwarzane podczas produkcji bardzo dobrze wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu. Warto jednak wybierać dobrej jakości, sprawdzone wina z wiarygodnych źródeł. Tylko takie zawierają cenne dla zdrowia flawonoidy i są w stu procentach bezpieczne dla organizmu człowieka. Wina czerwone są:
- bogate w antyutleniacze, potas, magnez i wapń,
- dotleniają,
- oczyszczają organizm,
- pomagają przy dolegliwościach układu pokarmowego,
- regulują metabolizm,
- rozszerzają naczynia krwionośne,
- stymulują wydzielanie żółci, która jest niemal że niezbędna w procesie trawienia tłuszczy,
- wzmacniają odporność,
- zapobiegają tworzeniu się kamieni,
- zapobiegają wzdęciom,
- zwiększają produkcję śliny i enzymów trawiennych.
Wina czerwone zazwyczaj podaje się w temperaturze pokojowej (16-18 stopni Celsjusza). W spożywaniu wina istotny jest fakt, w jakim kieliszku je podajemy. Wino czerwone najlepiej serwować w kieliszkach z cienkiego szkła o wysokiej nóżce. Kształt czaszy powinien być dość pękaty. Bardzo ważna jest również pojemność - powinna mieścić się ona w granicy 300-350 ml. Pamiętajmy, że nie napełnia się całego kieliszka! Czerwone wino wlewa się do około 1/3, maksymalnie 1/2 objętości kieliszka. Wino czerwone najlepiej komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem czerwonym, dziczyzną, grzybowymi sosami. Ponadto wino czerwone świetnie sprawdzi się do potraw z drobiu, grillowanych warzyw i makaronów. Aby wino czerwone nam smakowało, trzeba dostosować je do swoich indywidualnych preferencji. Wybór odpowiedniego z 4 rodzajów dla większości powinien być zdecydowanie wystarczający. To czy wino jest wytrawne, czy półwytrawne, półsłodkie a może słodkie znacząco je od siebie odróżnia. Warto mieć na uwadze, że cukier jest wzmacniaczem smaku, a to powoduje, że niektóre słodkie wina mogą między innymi wydawać nam się pełniejsze. W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej. Tak naprawdę dobre czerwone wino wytrawne jest znacznie bardziej rozbudowane niż słodkie wersje. Kolejnym słusznym kryterium podczas wyboru odpowiedniego wina jest region. W społeczeństwie panuje przekonanie, że najlepsze wina produkowane są we Francji. To prawda, aczkolwiek inne ciepłe regiony takie jak Włochy czy Hiszpania również specjalizują się w produkcji świetnych trunków. Wiele ciekawych odmian oferuje
sklep z winami Zielone Butelki.