Artykuł sponsorowany

WINA CZERWONE – zalety

WINA CZERWONE – zalety

Mówi się, że czerwone wino jest najzdrowszym rodzajem alkoholu. Jeżeli jest to na dodatek wino wytrawne, które nie posiada w sobie cukru ani innych sztucznych słodzików jest również niskokaloryczne. Czy faktycznie warto raz na czas pozwolić sobie na chwilę przyjemności? Co tak naprawdę jest w stanie zapewnić czerwone wino?

Czerwone wino to niezwykły napój, który oprócz walorów smakowych, posiada również pozytywne właściwości zdrowotne. Zostało to potwierdzone naukowo już nie raz. Dobry skład oraz substancje wytwarzane podczas produkcji bardzo dobrze wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu. Warto jednak wybierać dobrej jakości, sprawdzone wina z wiarygodnych źródeł. Tylko takie zawierają cenne dla zdrowia flawonoidy i są w stu procentach bezpieczne dla organizmu człowieka. Wina czerwone są:
  • bogate w antyutleniacze, potas, magnez i wapń,
  • dotleniają,
  • oczyszczają organizm,
  • pomagają przy dolegliwościach układu pokarmowego,
  • regulują metabolizm,
  • rozszerzają naczynia krwionośne,
  • stymulują wydzielanie żółci, która jest niemal że niezbędna w procesie trawienia tłuszczy,
  • wzmacniają odporność,
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni,
  • zapobiegają wzdęciom,
  • zwiększają produkcję śliny i enzymów trawiennych.
Wina czerwone zazwyczaj podaje się w temperaturze pokojowej (16-18 stopni Celsjusza). W spożywaniu wina istotny jest fakt, w jakim kieliszku je podajemy. Wino czerwone najlepiej serwować w kieliszkach z cienkiego szkła o wysokiej nóżce. Kształt czaszy powinien być dość pękaty. Bardzo ważna jest również pojemność - powinna mieścić się ona w granicy 300-350 ml. Pamiętajmy, że nie napełnia się całego kieliszka! Czerwone wino wlewa się do około 1/3, maksymalnie 1/2 objętości kieliszka. Wino czerwone najlepiej komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem czerwonym, dziczyzną, grzybowymi sosami. Ponadto wino czerwone świetnie sprawdzi się do potraw z drobiu, grillowanych warzyw i makaronów. Aby wino czerwone nam smakowało, trzeba dostosować je do swoich indywidualnych preferencji. Wybór odpowiedniego z 4 rodzajów dla większości powinien być zdecydowanie wystarczający. To czy wino jest wytrawne, czy półwytrawne, półsłodkie a może słodkie znacząco je od siebie odróżnia. Warto mieć na uwadze, że cukier jest wzmacniaczem smaku, a to powoduje, że niektóre słodkie wina mogą między innymi wydawać nam się pełniejsze. W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej. Tak naprawdę dobre czerwone wino wytrawne jest znacznie bardziej rozbudowane niż słodkie wersje. Kolejnym słusznym kryterium podczas wyboru odpowiedniego wina jest region. W społeczeństwie panuje przekonanie, że najlepsze wina produkowane są we Francji. To prawda, aczkolwiek inne ciepłe regiony takie jak Włochy czy Hiszpania również specjalizują się w produkcji świetnych trunków. Wiele ciekawych odmian oferuje sklep z winami Zielone Butelki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.