Zasady właściwego ogrzewania chlewni

Chlewnia to budynek przeznaczony do hodowli trzody chlewnej, głównie świń. Jest on zazwyczaj niskim, murowanym obiektem o niewielkiej ilości małych okien, w celu zapewnienia w nim dostatecznego ciepła. Część ciepła oddawana jest również przez same zwierzęta, lecz to nie wystarczy, by zapewnić właściwe ogrzewanie chlewni. Poznajmy zatem zasady zapewnienia zwierzętom właściwej temperatury.

ogrzewanie-chlewni

Odpowiedni system ogrzewania jest podstawowym elementem każdego tego typu obiektu. Zwierzęta hodowlane bowiem nie powinny być narażane na żadne niedogodności temperaturowe, gdyż panująca w chlewni temperatura wpływa znacząco na wyniki chowu. Zwierzęta zatem powinny mieć dostarczoną odpowiednią ilość ciepła, aby zapobiec spadkowi w produkcyjności świń czy w ich rozrodzie. Równie ważna jest optymalizacja kosztów energii, która pozwoli na utrzymanie rentowności hodowli. Samo docieplenie ścian budynku słomą, drewnem czy wierzbą energetyczną już nie wystarczy. Jakie są zasady właściwego ogrzania chlewni?

Odpowiednia temperatura

Najważniejszą zasadą ogrzewania chlewni jest dostosowanie temperatury pomieszczeń do potrzeb różnych grup zwierząt. W tym celu montuje się różnego rodzaju urządzenia, takie jak nagrzewnice wodne, gazowe lub olejowe, maty grzewcze bądź rury do ogrzewania TWIN. Nagrzewnice wodne są niezwykle ekonomiczne w eksploatacji i przystosowane do pracy w pomieszczeniach bardzo wilgotnych. Gazowe z kolei są odporne na zapylenie, a także charakteryzują się krótkim płomieniem i co bardzo istotne, posiadają możliwość regulacji mocy grzewczej. Omawiane urządzenia znajdziemy między innymi w ofercie firmy Wesstron, zajmującej się także przygotowywaniem i realizowaniem projektów budynków inwentarskich.

Aby zachować odpowiednią temperaturę w obiekcie, coraz częściej stosuje się maty grzewcze. Pomagają one zapewnić optimum cieplne dla prosiąt i loch, przy jednoczesnym nieprzegrzewaniu ich. Dzięki omawianym matom, prosięta w okresie odchowu szybciej rosną i są bardziej odporne na choroby. Wymienione metody ogrzewania ocieplają całe pomieszczenie. Jednak właściwe ogrzewanie chlewni, to również dbanie o komfort przebywających w niej zwierząt. W tym celu stosuje ogrzewanie punktowe.

Komfort zwierząt

Punktowe źródła ciepła, jakimi są promienniki podczerwieni, zawieszone nad gniazdem prosiąt, przyczyniają się do większego komfortu zwierząt. Pozwalają na dogrzanie podatnego na wychłodzenie, młodego organizmu oraz odciągają miot od lochy, co przekłada się na mniejszą ilość przygnieceń. Promienniki są całkiem bezpieczne, gdyż otoczone są specjalnymi napromiennikami, które chronią zwierzęta przed kontaktem z rozgrzanym urządzeniem. Omawiane promienniki stosuje się w celu odpowiedniego wychowu różnych gatunków oraz zapewnienia im odpowiedniej temperatury od dnia narodzin do około 4 tygodnia życia. Dzięki punktowemu ogrzewaniu, młode osobniki mniej się stresują, czują się bezpieczne, a także są bardziej odporne na choroby. Obserwuje się również u nich poprawę metabolizmu i pracy układu pokarmowego. Ponieważ przy promiennikach nie ma potrzeby ogrzania całego pomieszczenia, stosowanie omawianej metody znacznie zmniejsza zużycie energii.      

śr. ocena 5 / głosów 5