Zastosowanie artykułów silikonowych w branży spożywczej

Silikon kojarzy nam się przede wszystkim z branżą sanitarną i uszczelnieniami między ceramiką a urządzeniami w łazience. Ze względu na swoje właściwości, wyroby z silikonu są wykorzystywane w wielu innych branżach, na przykład branży spożywczej. Hitem dla kucharzy stały się ostatnio silikonowe formy. Z silikonu wykonywane są również uszczelki, węże, opakowania oraz kuchenne akcesoria, na przykład łyżki i szpatułki.

Lepsze niż blacha

Silikonowe artykuły, które wykorzystywane są w branży spożywczej, są niezwykle estetyczne i funkcjonalne. Choć silikon kojarzy nam się z materiałem sztucznym i syntetycznym, specjalny silikon do branży spożywczej jest całkowicie neutralny i bezpieczny dla zdrowia. Najpopularniejsze stały się silikonowe formy do pieczenia, które mają szereg zalet. Silikon do branży spożywczej charakteryzuje się doskonałą odpornością na temperatury. Sprawdza się w temperaturach od -50*C do 180/250*C. Z powodzeniem może zastąpić blaszane formy, które z czasem mogą korodować i zmieniać smak potraw. Muffinki, czy inne przysmaki, wyjmiemy z silikonowej formy błyskawicznie, ponieważ silikon jest materiałem niezwykle elastycznym – mówi nam przedstawiciel firmy Larkis z Dobczyc.

Z formami metalowymi jest inaczej, możemy łatwo się poparzyć, ponadto niektóre produkty w metalowej formie mogą się przypalić, nawet jeśli pilnujemy wysokości temperatury. Struktura form silikonowych jest jednolita, a więc nasze ciasto, czy zapiekanka, nabierają temperatury równomiernie. Korzystamy z nich coraz chętniej, ponieważ zachęca nas do tego nie tylko funkcjonalność, ale i designerski wygląd.

Przechowywanie i czyszczenie

O ile kuchnia studenta-kawalera składa się tylko z kilku podstawowych elementów, wśród których najbardziej zaawansowane i funkcjonalne urządzenie to czajnik elektryczny (do przygotowania dania instant), to domowa kuchnia większej rodziny pełna jest naczyń, sprzętów i gadżetów. Nie każdy jest fanem pieczenia ciast, nie każdy ma ochotę co roku przygotowywać makowiec na święta, ale każdy od czasu do czasu ma ochotę na pyszne danie z piekarnika. Silikonowe formy to świetne rozwiązanie, między innymi ze względu na przechowywanie – w przeciwieństwie do blachy, silikon możemy po prostu zwinąć i włożyć między garnki, czy ulokować w szufladzie. Silikonowe formy znacznie łatwiej się czyści. Nic do nich nie przywiera, a więc po pierwsze nie tracimy ani odrobinki dania, które przygotowaliśmy, a po drugie zmywanie nie jest dla nas uciążliwe. Podobnie jest ze wszystkimi innymi wyrobami silikonowymi w branży spożywczej. Z łatwością oczyścimy silikonową łyżkę z resztek przygotowywanej sałatki śledziowej i ani odrobina zapachu nie pozostanie na naszym gadżecie. Równie łatwo oczyścimy silikonową szpatułkę, którą przewracaliśmy kotlety na patelni. Warto sięgnąć po takie rozwiązania!