Cechy dobrej restauracji

Naprawdę dobra restauracja to taka, której renoma przyciąga gości nie tylko z najbliższej okolicy, ale która uchodzi za atrakcję turystyczną co najmniej na skalę krajową. Prawdziwi amatorzy dobrego jedzenia są przecież zdolni przejechać wiele kilometrów, by skosztować specjałów niedostępnych nigdzie indziej. Jednak wyjątkowe menu i wysokiej klasy mistrzowie kuchni to nie wszystko, czego powinniśmy wymagać.

restauracja

Szukamy restauracji godnej polecenia

Poszukiwanie ciekawych restauracji ze smacznym jedzeniem i niepowtarzalną atmosferą jest coraz częściej uprawianym hobby. Zwłaszcza w sezonie letnim, wiele osób decyduje się spędzać wolne weekendy podróżując po Polsce, w celu skosztowania regionalnych specjałów w najsłynniejszych lokalach.

Znalezienie tych najbardziej godnych polecenia gastronomii nie zawsze jest łatwe, jeśli weźmiemy pod uwagę ilość reklam, które każdą restaurację promują jako najlepszą. Podpowiadamy, co sprawdzić przed wyruszeniem w drogę, aby nie rozczarować się u kresu podróży.

Karta dań

Zanim wybierzesz konkretny lokal, który chcesz odwiedzić, postaraj się zorientować w jego ofercie. Dobre restauracje udostępniają swoje menu nie tylko gościom na miejscu, ale także na stronach internetowych. Dzięki temu masz możliwość sprawdzić, na ile rozbudowana jest karta dań i czy znajdziesz w niej interesujące cię propozycje.

Każda szanująca się restauracja powinna posiadać swoje popisowe danie, czyli specjalność kuchni. Warto zwrócić uwagę, czy w menu znajdują się dania typowo regionalne i wyjątkowe, jak np. dziczyzna. Jeśli podróżujesz z dziećmi, dużym ułatwieniem w wyborze posiłku dla nich będzie propozycja dań dla najmłodszych. Natomiast gdy zabierasz na wycieczkę przyjaciół z zagranicy, z pewnością docenią, jeśli zabierzesz ich do restauracji z jadłospisem w języku angielskim.

Więcej niż jedzenie

Nawet najlepsze jedzenie nie będzie smakować jak należy, jeśli zostanie podane niechlujnie i w nieprzyjemnych warunkach. Dlatego warto zwracać uwagę także na kulturę lokalu, czyli wystrój, panującą w nim atmosferę i podejście obsługi do gości. Oczywiście, o wszystkim tym najłatwiej jest przekonać się w praktyce, jednak i pod tym kątem warto przejrzeć stronę internetową restauracji.

Zdecydowanie najwspanialsze i najbardziej klimatyczne są restauracje aranżowane w starych, zabytkowych budynkach, w których utrzymano oryginalny wystrój. Wyposażenie wnętrz powinno zapewniać przede wszystkim komfort, jednak nie bez znaczenia jest estetyka i ogólna atmosfera, które nie powinny być dziełem przypadku.

Przykładem takiej wyjątkowej restauracji, której koncepcja pod każdym względem (i dań, i wystroju) zbudowana jest wokół lokalnej legendy, jest Koliba pod Czarcim Kopytem w podbeskidzkiej Równicy. Karczma powstała w 1990 roku, w budynku liczącym sobie ponad 200 lat.

Według miejscowej legendy opuszczony budynek miał być nawiedzony przez diabły, a wszelkie próby gospodarnego wykorzystania – skazane na niepowodzenie. Jednak Marian Suwara, ówczesny właściciel rzeczonego gospodarstwa, korzystając ludowej mądrości, zdołał odczarować złe zaklęcie i stworzyć w Równicy lokal, który nie ma sobie równym.

Potwierdzona jakość – certyfikaty i rekomendacje

Jak zyskać pewność, że restauracja jest naprawdę dobra? Zapoznając się z opinią wcześniejszych gości i sprawdzając, czy lokal w ogóle ma odwagę poddać się ocenie niezależnych, zewnętrznych organizacji. Jeśli dana gastronomia ma się czym pochwalić, z pewnością to zrobi. Na szczególne uznanie zasługują oczywiście lokale docenione przez profesjonalistów, np. wydawnictwa podróżnicze, takie jak PASCAL czy TripAdvisor.

śr. ocena 5 / głosów 5