Na czym polega filozofia slow food?
Slow Food jest filozofią, która powstała we Włoszech jako odpowiedź na coraz bardziej panoszący się fast food. Nie powinno dziwić, że właśnie ten kraj znany na całym świecie ze swojej niezwykłej, opartej na świeżych lokalnych produktach kuchni, jako pierwszy powiedział stop zalewającym kulinarny rynek hot dogom, hamburgerom i zapiekankom o wątpliwej jakości i składzie.
W Polsce ruch slow food istnieje od około dziesięciu lat, ale warto wspomnieć, że nasza tradycyjna kuchnia od stuleci mieści się w jego założeniach. W taki właśnie sposób na co dzień gotowały nasze babcie i prababcie, a rodziny od zawsze się spotykały przy stole przynajmniej na główny posiłek. Ogólnie rzecz biorąc, filozofia tego ruchu polega na pochwale odpoczynku, zwolnieniu tempa pracy, gościnności oraz najważniejszym – delektowaniu się smakiem i zabawą w kuchni.Jakość i smak przygotowywanych potraw
Potrawy przygotowuje się ze świeżych, lokalnych i sezonowych produktów. Zawierają one wtedy mniej soli, cukru i chemicznych dodatków. Warzywa czy mięso w miarę możliwości kupujmy od znajomych sprzedawców, a jeśli mamy możliwość te najpopularniejsze wyhodujmy we własnym ogrodzie, czy zioła na własnym parapecie. I celebrujmy posiłki w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół, zamiast pochłaniać coś w pośpiechu przed ekranem komputera czy telewizora.Promowanie regionalnych produktów
Każdy kraj może się pochwalić tradycyjnymi wyrobami i slow food stara się je zachować od zapomnienia. W Polsce do tego grona zaliczają się wspaniałe sery typu oscypek, bundz i bryndza, świeże sery kozie, wspaniałe tradycyjnie wędzone wędliny, miody pitne, oleje, konfitury i inne przetwory owocowe oraz ciastka.Uczenie dzieci zdrowego stylu życia
Jeśli my zmienimy swoje nawyki żywieniowe, zwolnimy, zaczniemy się cieszyć czasem wspólnie spędzonym przy stole, nasze dzieci zaczną nasiąkać tym samym. Łatwiej będzie je nakłonić do jedzenia warzyw i owoców, nauczą się lubić różnorodne smaki, chętniej pomagać nam w przyrządzaniu posiłku czy innych pracach domowych, a po posiłku z chęcią towarzyszyć nam w poobiednim spacerze.Restauracje w duchu slow food
Na szczęście coraz częściej jest również możliwe zjedzenie na mieście w stylu slow food. Powstają restauracje jak na przykład Przedwiośnie w EVA Park w Konstancinie Jeziorna, których menu realizuje założenia tej filozofii. Zjemy tu smacznie, potrawy przyrządzone ze świeżych lokalnych produktów, a to tego spędzimy miło i bez pośpiechu czas z najbliższymi.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana