Jak zacząć karierę w gastronomii?

Kariera w gastronomii może oznaczać kilka różnych zawodów. Można zostać obrotnym kelnerem, szefem kuchni z pasją lub wizjonerskim zarządcą lokalem gastronomicznym. W tym artykule podpowiemy, jak zacząć i co jest ważne, aby osiągnąć sukces w gastronomii.

Praca jako kelner…

Pracę kelnera najłatwiej zacząć w okresie wakacyjnym, kiedy otwiera się większość lokali gastronomicznych, zwłaszcza w miejscach typowo turystycznych. W czasach studenckich jest to bardzo dobra forma zarobienia pieniędzy i postawienia pierwszych kroków w branży gastronomicznej. Plusem są elastyczne godziny pracy, dlatego jeśli chcielibyście spełniać się jako kelner lub kelnerka dłużej niż trzy miesiące pomiędzy semestrami, można dogadać się z pracodawcą i ustalić indywidualny grafik uwzględniający zajęcia na uczelni. Przy okazji nabędziecie kilka bardzo ważnych kompetencji, które przydają się w każdej pracy: cierpliwość do ludzi, systematyczność i trzymanie się standardów, umiejętność obsługi kasy fiskalnej i przede wszystkim szacunek do pracy. Przed rozpoczęciem możecie udać się na krótki kurs kelnerski.

…lub szef kuchni

Moda na gotowanie wróciła do łask. Widać to szczególnie po popularności kulinarnych programów telewizyjnych, w których każdy zainteresowany może przedstawić swoje umiejętności. Za przyrządzanie potraw wzięli się również znani celebryci, ale dobrym kucharzem lub szefem kuchni nie jest tak łatwo zostać. Osoby stawiający pierwsze kroki w tym zawodzie powinny gotować z pasji, być odporni na stres i gotowi do spędzania wielu godzin w pracy. Warto skończyć uprzednio odpowiednie studia lub technikum związane z gastronomią, ale najbardziej pożądane są przez pracodawców umiejętności oraz doświadczenie w branży. Nie należy również bać się rozpoczęcia kariery z niższego szczebla, np. pomocnika kuchennego – warto spędzić staż w lokalu gastronomicznym obserwując uważnie na co dzień zachowania kucharzy i szefa kuchni.

A może zarządca nowoczesnej placówki gastronomicznej?

Karierę w gastronomii można zrobić również jako zarządca placówki. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii proponuje studia podyplomowe na kierunku „Nowoczesne zarządzanie w gastronomii”, dzięki którym nabędziesz praktycznych umiejętności, które pozwalają na wykonywanie funkcji menedżera w gastronomii, a także podjęcie samodzielnego prowadzenia nowoczesnej placówki gastronomicznej. Dzięki wiedzy otrzymanej podczas ok. 250 godzin zajęć (w tym 50 praktycznych) otrzymacie wiedzę z zakresu nowoczesnych metod oraz technik zarządzania, które umożliwią wam efektywne zarządzanie placówkami w gastronomii.