W jaki sposób wybrać idealną firmę cateringową

Jeśli wyprawiamy imprezę firmową, wesele, bankiet biznesowy lub jakąkolwiek inne większe spotkanie – należy zapewnić wysokiej jakości catering. W niektórych sytuacjach to wręcz na jedzenie należy postawić największy nacisk, bo może ono zadecydować o dobrym wrażeniu i pomyślnym wyniku spotkania. Dlatego w takich sytuacjach kluczowy jest wybór dobrej firmy cateringowej.

Jakość i doświadczenie

Stary biznesowy zwyczaj mówi, że najpierw idzie się na dobry obiad, a potem ubija interesy. Nie dzieje się tak bez przyczyny – kiedy jesteśmy najedzeni, czujemy się bardziej spokojni. A kiedy zjemy coś dobrego, nasz nastrój momentalnie się poprawia. Dlatego też wybierając na bankiet biznesowy mniej jedzenia, ale lepszej jakości, zaowocujemy o wiele lepszym wrażeniem. I na to też w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając firmę cateringową: jakość używanych składników i sposób podania.

Drugą sprawą, która się poniekąd zazębia z pierwszą, jest doświadczenie firmy cateringowej. To się poniekąd rozumie samo przez się – jeśli firma dba o klientów i świadczy usługi na wysokim poziomie, to będzie długo utrzymywać się na rynku i mieć wielu klientów. Oczywiście nie zwalnia nas to z jej sprawdzenia, ale jeśli wiemy o firmie, że istnieje więcej niż kilka lat – możemy być bardziej pewni jej usług. Nie tylko jedzenia, ale również tego, jak funkcjonuje.

Nasze oczekiwania

Aby doskonale wybrać firmę cateringową, nie możemy oczekiwać, że firma zrobi za nas wszystko – na dobre wrażenie wpływa nie tyle praca, co współpraca. Sami musimy sprecyzować, czego oczekujemy, określić wielkość i liczbę porcji, określić preferencje gości (jeśli je znamy), dostarczyć wszelkie inne informacje, które mogą mieć wpływ na pracę firmy cateringowej. Taka firma inaczej będzie obsługiwać bal studencki, inaczej wesele, inaczej bankiety biznesowe, a jeszcze inaczej wernisaż artystyczny.

Wynika to między innymi z tego, że nie do każdej okazji i nie do każdych gości będą pasowały te same dania. Na takich wydarzeniach jak wernisaż czy wesele możemy trochę poszaleć i wybrać nieco bardziej egzotyczne rzeczy, jak np. owoce morza czy sosy o niecodziennych smakach. Z kolei na innych okazjach lepiej sprawdzą się uniwersalne i sprawdzone rozwiązania, jak drób, świeże warzywa i sery. Jeżeli nie jesteśmy pewni, co wybrać, możemy poprosić o poradę dobrej firmy cateringowej, jak np. firma Salmix.