Akcesoria dla gastronomii – sprzęty i konstrukcje ze stali nierdzewnej

Współczesna gastronomia bazuje nie tylko na atestowanych produktach spożywczych, ale też bogatym zapleczu technicznym, które musi spełniać odpowiednie warunki. Poza meblami technologicznymi i różnego rodzaju urządzeniami, jak komory wędzarnicze, potrzebne są odpowiednie akcesoria. Wszystkie te elementy powinny być wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która dopuszczona jest do kontaktu z artykułami żywnościowymi.

Akcesoria dla gastronomii ze stali nierdzewnej

Wymogi inspekcji sanitarnych

Wszystkie powierzchnie, z którymi mogą mieć kontakt produkty spożywcze w firmach, które zajmują się szeroko pojętą gastronomią, muszą być utrzymywane w dobrym stanie technicznym, zgodnie z surowymi wymogami inspekcji sanitarnych. Muszą być więc wykonane z materiałów trwałych (odpornych na wszelkie uszkodzenia mechaniczne), odpornych na korozję, które mają właściwości hamujące rozwój drobnoustrojów. Stal nierdzewna dobrej jakości jest właśnie takim materiałem. To materiał solidny i chemicznie obojętny w kontakcie z produktami spożywczymi oraz wszelkimi detergentami, a także odporny zarówno na bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. W naszym artykule przyjrzymy się akcesoriom dla gastronomii wykonanym z popularnej w branży „nierdzewki”, AISI 304, powszechnie stosowanej stali nierdzewnej w urządzeniach przemysłu spożywczego i chemicznego.

Popularne sprzęty i konstrukcje ze stali nierdzewnej dla gastronomii

Przygotowaliśmy przegląd akcesoriów dla gastronomii popularnego polskiego producenta, firmy Jugema ze Środy Wielkopolskiej. Żaden lokal gastronomiczny nie obejdzie się bez następujących sprzętów i konstrukcji ze stali nierdzewnej:

  • półki w formie wiszącej – solidne, niezawodne w użyciu produkty, dostępne w różnych wersjach wymiarowych, o konstrukcji pojedynczej lub podwójnej; ustawiamy na nich niezbędne przedmioty i akcesoria,
  • podstawy pod zmywarkę do naczyń, które stanowią cenny element dodatkowego wyposażenia gastronomicznego; poprawia ergonomię na stanowisku pracy,
  • taborety – stabilne, solidne konstrukcje spawane do szerokiego zastosowania,
  • łapacze tłuszczu – produkty przeznaczone do wychwytywania zanieczyszczeń, które powstają w trakcie pracy kuchni; powietrze przechodzące przez łapacz zostaje oczyszczone, ponieważ cząsteczki tłuszczu osadzają się na nim,
  • pojemniki na różnego rodzaju odpady i nieczystości,
  • kloce masarskie przeznaczone do cięcia i rozbiórki mięsa, wykorzystywane w gastronomii i przemyśle mięsnym.

Te przykładowe akcesoria dla gastronomii wykonywane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, by mogły jak najdłużej spełniać swoje funkcje i pozwalać zachować odpowiednie warunki w miejscu pracy.

śr. ocena 5 / głosów 1