Na czym polega i co daje dezynfekcja wody za pomocą lamp UV

Lampy ultrafioletowe pozwalają na oczyszczenie wody ze szkodliwych mikroorganizmów, które mogą być przyczyną powstawania chorób u człowieka. Dzięki ich zastosowaniu, woda zostaje uzdatniona bez konieczności wykorzystywania chemikaliów. Wyjaśniamy, jak działają lamy do dezynfekcji wody i jakie są zalety tego sposobu oczyszczania.

Nowoczesne urządzenia naświetlające promieniami UV pozwalają na oczyszczanie wody ze skutecznością do 99,9%. Proces dezynfekcji polega na naświetlaniu wody falami elektromagnetycznymi emitowanymi przez promiennik UV. Do tego celu wykorzystywane są promienie UV, będące częścią widma słonecznego o silnym działaniu bakteriobójczym.

– Lampy UV do oczyszczania wody wykorzystują promieniowanie o bakteriobójczym zakresie UVC 200-280 nm, szczególnie skuteczne jest promieniowanie o długości fali 254 nm. Ponieważ przy tej długości występuje maksimum absorpcyjne mikroorganizmów, z czego wynika działanie bakteriobójcze lampy – wyjaśnia pracownik firmy PROCON z Warszawy.

Zastosowanie lamp UV pozwala usunąć z usunąć z wody mikroorganizmy bez konieczności stosowania chemikaliów.

 Jak lampa UV oczyszcza wodę

Jak już wspominaliśmy, istotą tego rodzaju procesu oczyszczania jest emitowanie promieniowania UV. Przenika ono w strukturę DNA komórek i powoduje zmiany prowadzące do śmierci drobnoustrojów. To w 100% naturalna metoda dezynfekcji, która w żaden sposób nie wpływa na zmianę smaku i zapachu wody. Jej atutem jest niezawodność i wysoka skuteczność dezynfekcji, dochodząca do 99,9%.

Dostępne na rynku lampy UV pracują z wydajnością sięgającą od 0,25 do nawet 510 m3/h. Zbudowane są z promienników i komory naświetlania wykonanej ze stali szlachetnej odpornej na korozje. Trwałość działania promienników to około 8500 godzin pracy. W celu zdalnego monitorowania pracy i diagnostyki lampy UV, w urządzeniach często montuje się wyjście sygnału podczerwieni.

Zastosowanie lamp UV do dezynfekcji wody:

  • zakłady uzdatniania wody
  • indywidualni odbiorcy
  • zakłady przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, itp.