Artykuł sponsorowany

Jak wybrać dobry piec do piekarni?

Jak wybrać dobry piec do piekarni?

O wyborze pieca do zakładu piekarniczego decyduje szereg indywidualnych uwarunkowań, przyjęte założenia produkcyjne oraz rodzaje wytwarzanych wypieków. W powszechnym użyciu znajdują się dwa rodzaje pieców – konwekcyjne (obrotowe) i wsadowe (półkowe). Różnią się one między sobą przede wszystkim sposobem wypiekania, co przekłada się bezpośrednio na charakterystykę wypieków – wygląd, konsystencję i wrażenia smakowe.

Sposób wypiekania

W piecach obrotowych kluczową rolę odgrywa konwekcja, czyli ukierunkowany obieg ciepłego powietrza i pary. Obracające się wypieki są równomiernie ogrzewane ze wszystkich stron, co skutkuje otrzymaniem produktów o jednolitej chrupiącej skórce i zrównoważonej barwie. W piecach wsadowych atmosfera pieczenia zachowuje stałość, a sam proces wypiekania przebiega w nieco wyższej temperaturze. Ciepło emitowane jest przede wszystkim z powierzchni płyt i ścian komór wypiekowych – konwekcja odgrywa marginalną rolę. Bułki otrzymane w ten sposób są mniejsze objętościowo, niż te wykonane w piecu obrotowym (tzn. nie są nadmuchane). Posiadają stabilny, nieco twardszy spód, złotą skórkę oraz charakterystyczne jasnobrązowe wcięcie. Kojarzą się z tradycyjnymi wyrobami rzemiosła piekarniczego i z tego też względu budzą miłe skojarzenia u wielu konsumentów.

Specyfika użytkowania

Różnorodność systemów grzewczych wpływa na specyfikę użytkowania pieców. Modele konwekcyjne dysponują niewielkim buforem gorąca. Powietrze przeznaczone do pieczenia uzyskiwane jest poprzez aktywowaną moc cieplną urządzenia. W trakcie wkładania i wykładania pieczywa uchodzi znacznie więcej ciepła, dlatego temperatura spada szybciej niż w piecu wsadowym. Piece wsadowe studzą się wolniej, ponieważ kumulują znaczne ilości ciepła w ścianach, płytach i kanałach rozprowadzających. W kwestii użytkowania warto też wspomnieć o wygodzie załadunku, która w przypadku pieców obrotowych i jezdnych systemów załadowczych (wózków) jest większa, choć różnica nie jest tak duża jak kiedyś, z racji coraz częstszego zaopatrywania pieców wsadowych w automatyczne systemy załadowcze. Przykładem służą piece marki MIWE, obecne w ofercie dystrybucji firmy GETH.

Piec, a rodzaj wypieku

Dobry system piecowy powinien posiadać zadowalające właściwości grzewcze i zapewniać sprawną obsługę. Nawet najlepsze parametry techniczne na nic się jednak zdadzą, jeśli dany model pieca nie pozwoli wypiekać pożądanych produktów w zadowalający sposób. A tak może się zdarzyć. Przykładowo, chleb żytni i wszystkie wypieki z mocnym spodem powinny być wypiekane w piecu wsadowym. Na przeciwnym biegunie znajduje się chleb foremkowy, do którego wypiekania nada się piec obrotowy. Bagietki i ciabatta uzyskają korzystną porowatość w piecu wsadowym, a wypiekane tam precle będą mieć lepszą wilgotność. W przypadku bułek, podział nie jest już tak jednoznaczny. Klasyczne wcięcie i lepszy aromat zagwarantuje piec wsadowy. Większa delikatność, połysk i chrupkość skórki to domena bułek uzyskanych z pieców obrotowych. Jak już wspomnieliśmy, bułki z obrotówek są również nieco większe. Jeśli zaś chodzi o wypieki z nadzieniem, rekomendowane jest używanie pieca wsadowego. Działanie ciepła od podłoża sprawia, że spody bułek nie są zbyt tłuste i mokre. Jak widać na przykładach, w części przypadków lepiej sprawdzi się piec konwekcyjny, a w części wsadowy. Oba typy urządzeń są nieustannie usprawniane, podwyższając jakość pracy piekarzy. W przypadku większych zakładów piekarniczych, o dużej mocy przerobowej i szerokim asortymencie, korzystnym rozwiązaniem wydaje się zaopatrzenie w oba rodzaje pieców. Tym bardziej, że na rynku możemy znaleźć technologie łączone, bazujące na obu zaprezentowanych przez nas systemach. Przykładowe modele urządzeń wraz z parametrami technicznymi można znaleźć na stronie dystrybutora urządzeń piekarniczych, firmy GETH.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.