Na czym polega mikroperforacja folii?

Opakowania to jedna z dziedzin, która rozwija się dziś bardzo dynamicznie, choć często tego nie zauważamy – rozwój ten następuje płynnie. To nie tylko efekt poszerzania naszej wiedzę na temat poszczególnych materiałów i ich właściwości. Producenci chcą opakowaniami przyciągnąć do siebie klientów i nie jest to wyłącznie kwestia opakowań atrakcyjnych dla naszych oczu. Co to oznacza? – Przyjrzyjmy się folii, z którą mamy do czynienia na co dzień.

folia-do-pakowania-pieczywa

Folia w branży spożywczej – pakowanie pieczywa

Poza materiałami o szczególnych właściwościach najtrudniej jest opakować produkty, na których świeżości zależy nam wyjątkowo, czyli produkty spożywcze. Przyjrzyjmy się tej „zwykłej folii”, którą każdego dnia widzimy wokół, pod kątem produktów spożywczych właśnie, a konkretniej pod kątem pieczywa. Sklepiki przy osiedlowych piekarniach przyciągają nas do siebie zapachem już ze sporej odległości, a półki z pieczywem w marketach kuszą pięknie wyglądającymi bułeczkami, bagietkami, bochenkami chleba przyozdobionymi makiem, sezamem, czy białą posypką z mąki. Wszyscy doskonale jednak wiemy, że fantastyczne właściwości pieczywa zachowują się bardzo krótko, jeśli jest ono niewłaściwie opakowane i przechowywane. Jakie właściwości powinno mieć odpowiednie opakowanie pieczywa?

Opakowanie powinno chronić przed zbyt szybkim wysuszeniem produktu, a jednocześnie umożliwiać ulatnianie się pary wodnej – mówi nam przedstawiciel producenta folii LDPE Nowaplast ze Złotego Stoku jeśli ograniczymy nadmiernie ujście pary, już po stosunkowo krótkim czasie spowoduje to rozwój pleśni na nawilgoconej powierzchni.

Folia z mikroperforacją, która zabezpiecza przed wysychaniem i jednocześnie pozwala na odprowadzanie wody (coraz częściej widzimy je we „wstawkach” do papierowych torebek na pieczywo w marketach) to rozwiązanie, po które coraz chętniej sięgają firmy zajmujące się sprzedażą dań gotowych na bazie pieczywa, czyli bułek, kanapek, czy tostów, które możemy kupić w kantynach, czy na stacjach benzynowych.

Jak tworzona jest mikroperforacja?

Mikroperforacja to nic innego jak ułożone segmentami malutkie otworki, które pozwalają folii „oddychać”. Mikroperforacje w folii wykonuje się dziś na kilka sposobów:

  • laserowo – otwory o średnicy nawet 0,05 mm wykonywane są za pomocą specjalnych laserów, które umożliwiają perforację więcej niż jednej linii (segmentu) jednocześnie,
  • na gorąco – otwory o średnicy od 0,5 mm w górę wykonywane są za pomocą nagrzanych igieł, które wypalają materiał,
  • na zimno – mikroperforacja z otworami o średnicy jw. uzyskiwana jest przez przewinięcie folii na wale perforującym.

Drobne otwory mogą być wykonywane także przez dziurkowanie – wykrawanie większych otworów polega na wybijaniu ich w przewijanej wstędze materiału, jednak tak przygotowanej folii nie nazwiemy już folią mikroperforowaną, a perforowaną lub po prostu dziurkowaną. Folia perforowana znajduje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle, niekoniecznie w branży spożywczej.

Jak gruba może być folia poddawana obróbce, zależy od parametrów urządzenia i wskazań jego producenta. Dzięki przechowywaniu produktów spożywczych folii mikroperforowanej mamy możliwość na dłużej zachować ich świeżość, zapach i oczywiście przyjemny dla oka wygląd.

śr. ocena 5 / głosów 5