Artykuł sponsorowany

Na czym polega mikroperforacja folii?

Na czym polega mikroperforacja folii?

Opakowania to jedna z dziedzin, która rozwija się dziś bardzo dynamicznie, choć często tego nie zauważamy – rozwój ten następuje płynnie. To nie tylko efekt poszerzania naszej wiedzę na temat poszczególnych materiałów i ich właściwości. Producenci chcą opakowaniami przyciągnąć do siebie klientów i nie jest to wyłącznie kwestia opakowań atrakcyjnych dla naszych oczu. Co to oznacza? - Przyjrzyjmy się folii, z którą mamy do czynienia na co dzień.

Folia w branży spożywczej – pakowanie pieczywa

Poza materiałami o szczególnych właściwościach najtrudniej jest opakować produkty, na których świeżości zależy nam wyjątkowo, czyli produkty spożywcze. Przyjrzyjmy się tej „zwykłej folii”, którą każdego dnia widzimy wokół, pod kątem produktów spożywczych właśnie, a konkretniej pod kątem pieczywa. Sklepiki przy osiedlowych piekarniach przyciągają nas do siebie zapachem już ze sporej odległości, a półki z pieczywem w marketach kuszą pięknie wyglądającymi bułeczkami, bagietkami, bochenkami chleba przyozdobionymi makiem, sezamem, czy białą posypką z mąki. Wszyscy doskonale jednak wiemy, że fantastyczne właściwości pieczywa zachowują się bardzo krótko, jeśli jest ono niewłaściwie opakowane i przechowywane. Jakie właściwości powinno mieć odpowiednie opakowanie pieczywa?
Opakowanie powinno chronić przed zbyt szybkim wysuszeniem produktu, a jednocześnie umożliwiać ulatnianie się pary wodnej – mówi nam przedstawiciel producenta folii LDPE Nowaplast ze Złotego Stoku jeśli ograniczymy nadmiernie ujście pary, już po stosunkowo krótkim czasie spowoduje to rozwój pleśni na nawilgoconej powierzchni.
Folia z mikroperforacją, która zabezpiecza przed wysychaniem i jednocześnie pozwala na odprowadzanie wody (coraz częściej widzimy je we „wstawkach” do papierowych torebek na pieczywo w marketach) to rozwiązanie, po które coraz chętniej sięgają firmy zajmujące się sprzedażą dań gotowych na bazie pieczywa, czyli bułek, kanapek, czy tostów, które możemy kupić w kantynach, czy na stacjach benzynowych.

Jak tworzona jest mikroperforacja?

Mikroperforacja to nic innego jak ułożone segmentami malutkie otworki, które pozwalają folii „oddychać”. Mikroperforacje w folii wykonuje się dziś na kilka sposobów:
  • laserowo – otwory o średnicy nawet 0,05 mm wykonywane są za pomocą specjalnych laserów, które umożliwiają perforację więcej niż jednej linii (segmentu) jednocześnie,
  • na gorąco – otwory o średnicy od 0,5 mm w górę wykonywane są za pomocą nagrzanych igieł, które wypalają materiał,
  • na zimno – mikroperforacja z otworami o średnicy jw. uzyskiwana jest przez przewinięcie folii na wale perforującym.
Drobne otwory mogą być wykonywane także przez dziurkowanie – wykrawanie większych otworów polega na wybijaniu ich w przewijanej wstędze materiału, jednak tak przygotowanej folii nie nazwiemy już folią mikroperforowaną, a perforowaną lub po prostu dziurkowaną. Folia perforowana znajduje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle, niekoniecznie w branży spożywczej. Jak gruba może być folia poddawana obróbce, zależy od parametrów urządzenia i wskazań jego producenta. Dzięki przechowywaniu produktów spożywczych folii mikroperforowanej mamy możliwość na dłużej zachować ich świeżość, zapach i oczywiście przyjemny dla oka wygląd.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.