Gdzie najlepiej sprawdzają się promienniki podczerwieni?

Postęp technologiczny umożliwił w ostatnich latach wprowadzenie na rynek nowoczesnych urządzeń grzewczych, które pozwalają w ekonomiczny sposób wykorzystać dostępną energię, a jednocześnie nie wywierają negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Jednym z takich rozwiązań są coraz częściej spotykane promienniki podczerwieni. Na czym polega ta technologia i gdzie znajduje zastosowanie?

Zasada działania promiennika podczerwieni

W przeciwieństwie do innych urządzeń grzewczych, promienniki podczerwieni nie wytwarzają ciepła, lecz – zgodnie ze swą nazwą – promieniowanie podczerwone. Zasada działania jest podobna do pracy Słońca. Mimo, że gwiazda ta emituje bardzo duże ilości ciepła, powstającego w wyniku chaotycznego ruchu atomów, ciepło to nie ma  szans dotrzeć do Ziemi, gdyż rozprasza się w próżni. Jednak słońce emituje również promieniowanie elektromagnetyczne, w tym to, które odczuwamy jako światło widzialne oraz niedostrzegalną dla ludzkiego oka podczerwień. To właśnie promieniowanie podczerwone sprawia, że obiekty wystawione na jego działanie ogrzewają się. W przeciwieństwie do Słońca promiennik nie przetwarza dostępnej energii na ciepło, które najpierw ogrzewa powietrza dookoła, a dopiero potem pozostałe elementy otoczenia, lecz wyłącznie na promieniowane podczerwone. Oznacza to, że ogrzaniu zostają poddane wyłącznie te obiekty, które znajdą się w zasięgu jego promieniowania. Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest oszczędność energii – skoro powietrze dookoła promiennika nie jest ogrzewane, to znaczy, że ciepło nie ucieka ku górze, ani nie wydostaje się z pomieszczeń.

Zastosowanie promienników podczerwieni

Zasada działania promienników podczerwieni sprawia, że są to urządzenia coraz chętniej stosowane zarówno w użytku domowym, jak i w innych miejscach, np. restauracjach, barach, kawiarniach i hotelach, a także w pomieszczeniach związanych z przemysłem i hodowlą – halach produkcyjnych, chlewniach, wylęgarniach oraz magazynach. Poza tym, że są urządzaniami znacznie bardziej wydajnymi i oszczędnymi niż tradycyjne grzejniki, to ponadto w przypadku awarii nie stwarzają żadnego zagrożenia dla środowiska naturalnego oraz osób i zwierząt znajdujących się w ich pobliżu, ponadto dają znacznie większą swobodę w kontrolowaniu ogrzewania pomieszczeń. Pełnia mocy osiągana jest przez promiennik natychmiast, dlatego od razu po uruchomieniu można stwierdzić, czy ogrzewanie jest wystarczające. Dodatkowo jeśli z jakiegoś powodu chcemy ogrzać tylko wybrany obszar pomieszczenia, możemy osiągnąć to odpowiednio ustawiając promienniki – pozostała część pomieszczenia, do której nie dociera promieniowanie podczerwone pozostanie nieogrzana.

Promienni podczerwienie znajdziemy w ofercie firmy Dominova, specjalizujące się w sprzedaży mebli i sprzętów do wyposażenia restauracji.