Właściwości i zastosowanie kotłów warzelnych

Kocioł warzelny jest profesjonalnym urządzeniem stosowanym w przemyśle mięsnym i gastronomicznym. W zależności od miejsca wykorzystania może służyć do produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, w tym do wytapiania tłuszczy, albo do przygotowania płynnych potraw. Przyjrzyjmy się bliżej możliwościom kotłów warzelnych.

kociol-warzelny

Specyficzna budowa oraz wiele możliwości wyboru zasilania kotłów warzelnych sprawia, że śmiało możemy nazwać je urządzeniami wielofunkcyjnymi, zdolnymi do pracy w rozmaitych warunkach i z różnymi produktami – mówi specjalista z firmy JUGEMA. Jak skonstruowany jest kocioł i jaka zasada rządzi jego działaniem?

Konstrukcja kotła warzelnego

Najważniejszym elementem kotła jest komora warzelna czyli zbiornik, w którym odbywa się obróbka termiczna jedzenia. Mamy tu na myśli zarówno gotowanie potraw na dużą skalę, jak i przygotowanie produktów w zakładach przetwórstwa mięsnego, np. parzenie wędlin.  Pojemność komory warzelnej kotła może sięgać kilkuset litrów.

Podgrzewanie zbiornika odbywa się za pośrednictwem czynnika grzewczego, który zamknięty jest między dwoma płaszczami komory. W charakterze czynnika grzewczego wykorzystuje się olej, podgrzewany za pomocą grzałek elektrycznych, wężownic z parą lub wymienników rozgrzewanych gazem i palnikami.

W zależności od miejsca i sposobu wykorzystania kotła warzelnego można wybierać spośród wersji wyposażonych w rozmaite dodatkowe akcesoria. W zakładach mięsnych przydatnym rozwiązaniem jest mechanizm hydraulicznego rozładunku, zaś w kuchniach dużych restauracji z pewnością sprawdzą się kotły warzelne z mieszadłem.

Kotły warzelne wykonuje się ze stali nierdzewnej, co zapewnia wysoką higienę pracy z pożywieniem. Jednocześnie, ze względu na szybkie nagrzewanie się stali, dla zachowania bezpieczeństwa w otoczeniu kotła warzelnego, konieczne jest wykańczanie zbiornika oraz pokrywy izolacją.

Zastosowanie kotłów warzelnych

Kotły warzelne są wykorzystywane nie tylko do obróbki produktów w przemyśle mięsnym, ale również innych segmentach przemysłu spożywczego. Np. przy gotowaniu warzyw.

Wysokiej jakości kotły warzelne posiadają elektroniczne sterowniki, które pozwalają w łatwy sposób i precyzyjnie nastawiać temperaturę, z jaką oddziałujemy na dane produkty. Dzięki wbudowanym w urządzenia mikroprocesorom możliwe jest dokładne nastawienie czasu przygotowania potrawy.

Szukając profesjonalnych urządzeń dla przemysłu  spożywczego warto zwracać uwagę na ofertę polskich producentów, którzy swoim klientom proponują towary najwyższej jakości w przystępnych cenach.

śr. ocena 5 / głosów 5