Artykuł sponsorowany

Dieta orkiszowa. Charakterystyka

Dieta orkiszowa. Charakterystyka

Dieta orkiszowa zwana także dietą według św. Hildegardy to uniwersalny plan żywieniowy, na który przejść mogą bez obaw osoby zmagające się na co dzień z wieloma schorzeniami oraz wszyscy ci, którym zależy na oczyszczeniu organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Orkisz nie tuczy, a dodatkowo za sprawą witamin i minerałów wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka.

Dla kogo przeznaczona jest dieta orkiszowa?

Dieta orkiszowa to dieta lecznicza i oczyszczająca w jednym. Ziarno orkiszu, a więc starej odmiany pszenicy to jej podstawa. Zawiera ono wiele cennych składników, które poprawiają pracę serca, układu odpornościowego i pokarmowego. Dieta św. Hildegardy jest polecana osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego. Orkisz jest bowiem bogaty w błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit i usprawniający metabolizm. Sięgać po niego mogą również osoby z chorobami układu krwionośnego. Orkisz zawiera NNKT z grupy kwasów omega 3, które wpływają dobrze na funkcjonowanie serca. Produktów orkiszowych warto szukać w ofercie firm, które specjalizują się w takich produktach – jedną z nich jest przykładowo Diogra.

Trzy główne składniki diety orkiszowej

Oprócz tego dieta orkiszowa polecana jest osobom z osłabionym układem odpornościowym i tym, którzy starają się o dziecko. Orkisz to źródło cennych kwasów krzemowych poprawiających ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci. Co ciekawe, św. Hildegarda w swojej diecie wymieniła jedynie trzy pełnowartościowe składniki. Poza orkiszem są to koper włoski i kasztany jadalne. Kasztany jeść przy tym można w każdej postaci. Koper włoski natomiast powinien być spożywany na surowo. W przypadku diety orkiszowej na co dzień należy jeść głównie produkty orkiszowe: kasze, pieczywo, makaron, otręby czy płatki. W praktyce z orkiszu przyrządzić można różnego rodzaju potrawy.

Czym słodzić, a czego unikać?

W diecie św. Hildegardy nie brakuje też warzyw i owoców. Główne z nich to czosnek, cebula, fasola, pietruszka, marchew, buraki, jabłka, gruszki, wiśnie, jeżyny czy pigwy. Można jeść nabiał i mięso, ale jedynie jako uzupełnienie codziennej diety. Do słodzenia zaleca się tylko miód oraz cukier trzcinowy. Hildegarda do trucizn zaliczyła natomiast pory, truskawki, śliwki i brzoskwinie. Przekonywała, że te składniki są przyczyną wielu groźnych chorób. Żadne współczesne badania tego nie potwierdziły. Mniszka szczególną uwagę przywiązywała ponadto do ziół, które uważała za podstawowy element codziennej diety. Do najcenniejszych ziół zaliczała przede wszystkim galgant, bertram oraz nasiona kopru włoskiego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.