Artykuł sponsorowany

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta w chorobach tarczycy

Choroby tarczycy należą do chorób dietozależnych. Oznacza to, że w ich leczeniu szczególny nacisk powinno się kłaść na zmianę nawyków żywieniowych. W praktyce jednak sytuacja wygląda inaczej – temat diety nadal często jest pomijany, a proces leczenia ogranicza się głównie do przyjmowania leków. Czas, aby to zmienić. W naszym artykule podpowiadamy, jak powinna wyglądać właściwa dieta w chorobach tarczycy.

Żywienie w chorobach

Pomimo dostępu do badań i wiedzy na temat roli żywienia w chorobach, wciąż jeszcze nie dbamy w odpowiedni sposób o to, co jemy.

Jak wyjaśnia nasza rozmówczyni, dietetyk z firmy Eat Fit: Tymczasem w leczeniu chorób dietozależnych zmiana nawyków żywieniowych powinna stanowić podstawę. Choroby tarczycy są bowiem ściśle powiązane z jedzeniem. Od posiłków, jakie spożywamy na co dzień zależy nasze zdrowie i samopoczucie – wartości nie do przecenienia. Dlatego zdecydowanie warto jest zmienić swoje podejście do diety i wprowadzić w niej odpowiednie zmiany.

Jak widać właściwie ułożona dieta w chorobach tarczycy może być przysłowiowym kluczem do sukcesu w jej leczeniu. Co zatem należy jeść, a czego unikać w naszym jadłospisie?

Dieta w chorobach tarczycy

Metabolizm u osób cierpiących z powodu chorób tarczycy jest bardzo niski. Jeśli jesteśmy chorzy, to przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że nasz jadłospis musi zawierać takie posiłki, które będą wpływały na jego przyspieszanie.

W naszej diecie powinny się również znaleźć składniki pokarmowe bogate w jod. Ważną rolę w chorobach tarczycy odgrywają także witamina C oraz inne antyoksydanty. A więc i tych nie może zabraknąć w naszym codziennym pożywieniu.

Naturalne antyoksydanty, a wśród nich takie witaminy jak C, A i E oraz karotenoidy i bioflawonoidy znajdziemy w owocach i warzywach, szczególnie zaś w roślinach strączkowych czy pomidorach. Bogatym źródłem przeciwutleniaczy jest także mleko oraz przetwory mleczne.

Jod nie magazynuje się w naszym organizmie tak, jak inne pierwiastki, w związku z tym musi być stale dostarczany z dietą. Poza solą najwięcej jodu znajdziemy w rybach i owocach morza.

Musimy jednak wiedzieć i pamiętać o tym, że niektóre warzywa zawierają goitrogeny, które hamują wchłanianie jodu z pożywienia. Z uwagi na to substancje te są szczególnie niewskazane w dietach osób z dysfunkcją tarczycy. Tak pod kątem dietetycznym, jak i klinicznym szczególną uwagę zwraca się na tioglikozydy, czyli goitrogeny, występujące m.in. w roślinach z rodziny kapustowatych, a zatem w: kapuście, brukselkach, brokułach, rzepie, kalafiorze, szpinaku i jarmużu. Warzywa te powinny być gotowane w wodzie i spożywane po jej odcedzeniu. Wywar należy zaś wylewać.

To, o czym jeszcze warto pamiętać to fakt, iż konsekwencją niedoczynności tarczycy jest insuliooporność. Stąd osoby z chorobami tarczycy powinny zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny spożywanych potraw. Nie może on być wysoki, dopuszczalny jest niski lub średni.

Ponadto niektórzy upatrują negatywnego działania glutenu w diecie w chorobach tarczycy i zalecają jego wycofanie. Uważają bowiem, że może on zaburzać wchłanianie cennych wartości odżywczych.

Nie leczmy się sami

Aby uzyskać jak najlepsze efekty, dieta musi być odpowiednio dobrana. A właściwą dietą w chorobach tarczycy jest dieta dobrana w sposób indywidualny. Nie warto ryzykować, stawką jest nasze zdrowie i jakość funkcjonowania na co dzień. Dlatego też po pomoc w ustaleniu właściwego jadłospisu najlepiej jest zwrócić się do doświadczonego dietetyka.

Specjalista stworzy dla nas dietę, która skutecznie pomoże nam w ograniczeniu masy ciała, nie będzie drażniła tarczycy i przyspieszy metabolizm. Dostosuje ją bowiem bezpośrednio do naszego schorzenia, potrzeb oraz możliwości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.