Dieta w chorobach tarczycy

Choroby tarczycy należą do chorób dietozależnych. Oznacza to, że w ich leczeniu szczególny nacisk powinno się kłaść na zmianę nawyków żywieniowych. W praktyce jednak sytuacja wygląda inaczej – temat diety nadal często jest pomijany, a proces leczenia ogranicza się głównie do przyjmowania leków. Czas, aby to zmienić. W naszym artykule podpowiadamy, jak powinna wyglądać właściwa dieta w chorobach tarczycy.

Choroby tarczycy

Żywienie w chorobach

Pomimo dostępu do badań i wiedzy na temat roli żywienia w chorobach, wciąż jeszcze nie dbamy w odpowiedni sposób o to, co jemy.

Jak wyjaśnia nasza rozmówczyni, dietetyk z firmy Eat Fit: Tymczasem w leczeniu chorób dietozależnych zmiana nawyków żywieniowych powinna stanowić podstawę. Choroby tarczycy są bowiem ściśle powiązane z jedzeniem. Od posiłków, jakie spożywamy na co dzień zależy nasze zdrowie i samopoczucie – wartości nie do przecenienia. Dlatego zdecydowanie warto jest zmienić swoje podejście do diety i wprowadzić w niej odpowiednie zmiany.

Jak widać właściwie ułożona dieta w chorobach tarczycy może być przysłowiowym kluczem do sukcesu w jej leczeniu. Co zatem należy jeść, a czego unikać w naszym jadłospisie?

Dieta w chorobach tarczycy

Metabolizm u osób cierpiących z powodu chorób tarczycy jest bardzo niski. Jeśli jesteśmy chorzy, to przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że nasz jadłospis musi zawierać takie posiłki, które będą wpływały na jego przyspieszanie.

W naszej diecie powinny się również znaleźć składniki pokarmowe bogate w jod. Ważną rolę w chorobach tarczycy odgrywają także witamina C oraz inne antyoksydanty. A więc i tych nie może zabraknąć w naszym codziennym pożywieniu.

Naturalne antyoksydanty, a wśród nich takie witaminy jak C, A i E oraz karotenoidy i bioflawonoidy znajdziemy w owocach i warzywach, szczególnie zaś w roślinach strączkowych czy pomidorach. Bogatym źródłem przeciwutleniaczy jest także mleko oraz przetwory mleczne.

Jod nie magazynuje się w naszym organizmie tak, jak inne pierwiastki, w związku z tym musi być stale dostarczany z dietą. Poza solą najwięcej jodu znajdziemy w rybach i owocach morza.

Musimy jednak wiedzieć i pamiętać o tym, że niektóre warzywa zawierają goitrogeny, które hamują wchłanianie jodu z pożywienia. Z uwagi na to substancje te są szczególnie niewskazane w dietach osób z dysfunkcją tarczycy. Tak pod kątem dietetycznym, jak i klinicznym szczególną uwagę zwraca się na tioglikozydy, czyli goitrogeny, występujące m.in. w roślinach z rodziny kapustowatych, a zatem w: kapuście, brukselkach, brokułach, rzepie, kalafiorze, szpinaku i jarmużu. Warzywa te powinny być gotowane w wodzie i spożywane po jej odcedzeniu. Wywar należy zaś wylewać.

To, o czym jeszcze warto pamiętać to fakt, iż konsekwencją niedoczynności tarczycy jest insuliooporność. Stąd osoby z chorobami tarczycy powinny zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny spożywanych potraw. Nie może on być wysoki, dopuszczalny jest niski lub średni.

Ponadto niektórzy upatrują negatywnego działania glutenu w diecie w chorobach tarczycy i zalecają jego wycofanie. Uważają bowiem, że może on zaburzać wchłanianie cennych wartości odżywczych.

Nie leczmy się sami

Aby uzyskać jak najlepsze efekty, dieta musi być odpowiednio dobrana. A właściwą dietą w chorobach tarczycy jest dieta dobrana w sposób indywidualny. Nie warto ryzykować, stawką jest nasze zdrowie i jakość funkcjonowania na co dzień. Dlatego też po pomoc w ustaleniu właściwego jadłospisu najlepiej jest zwrócić się do doświadczonego dietetyka.

Specjalista stworzy dla nas dietę, która skutecznie pomoże nam w ograniczeniu masy ciała, nie będzie drażniła tarczycy i przyspieszy metabolizm. Dostosuje ją bowiem bezpośrednio do naszego schorzenia, potrzeb oraz możliwości.

śr. ocena 5 / głosów 1