Kiedy warto zgłosić się po poradę gastroenterologiczną

Każdy czasem doświadcza bólu brzucha, zgagi, wzdęć, biegunek czy zaparć. Może to wynikać na przykład ze zjedzenia czegoś zepsutego lub ciężkostrawnego. Kiedy jednak podobne dolegliwości utrzymują się dłużej, zamiast sięgać po środki dostępne bez recepty, lepiej zgłosić się do gastroenterologa i wyleczyć problem, zamiast go tylko maskować. W jakich jeszcze przypadkach dobrze jest udać się do tego właśnie specjalisty?

Gastroenterologia (zwana też niekiedy prościej: gastrologią) to dział medycyny zajmujący się układem pokarmowym. Oprócz przełyku, żołądka, jelit i odbytu przedmiotem zainteresowania gastroenterologa są także drogi żółciowe oraz biorące udział w procesach trawiennych wątroba i trzustka. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu tych narządów mogą wynikać m.in. z:

  • otyłości,
  • siedzącego tryb życia,
  • stresu,
  • niezdrowej diety.

Jak dowiadujemy się w Centrum Medycznym „Ultramedic” w Bielsku-Białej, czasem by rozwiązać problem, wystarczy wprowadzić niewielkie zmiany w jadłospisie, włączając do niego pewne produkty, a ograniczając spożycie innych – albo zwiększyć ogólną aktywność fizyczną, co korzystnie wpływa na pracę jelit. Niekiedy pomaga wdrożenie leczenia farmakologicznego, w niektórych przypadkach zaś niezbędna okazuje się konsultacja chirurga lub nawet onkologa.

Diagnostyka

Kluczowe jest postawienie właściwej diagnozy, do czego wstępem jest szczegółowy wywiad lekarski. Gastroenterolog pyta o m.in. dolegliwości, czas ich trwania, nawyki żywieniowe czy częstotliwość wypróżnień. Oprócz tego wykonuje badanie palpacyjne, polegające na uciskaniu w odpowiedni sposób brzucha i okolic. Zwykle przydatne okazuje się też wykonanie dodatkowych badań, takich jak morfologia krwi, próby wątrobowe i oznaczenie poziomu enzymów trzustkowych, USG/RTG jamy brzusznej, analiza kału, gastroskopia czy kolonoskopia.

Powody do niepokoju

Wraz z jedzeniem dostarczamy naszemu organizmowi niezbędne mu do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzenia w pracy układu pokarmowego mogą więc skutkować bardzo różnymi, czasem nieoczywistymi dolegliwościami. Dlatego nie ma co bagatelizować nawet pozornie błahych sygnałów, zwłaszcza jeśli występują stale, często nawracają lub nasilają się z czasem, a także gdy nie mamy pojęcia, jaka może być ich przyczyna. Należą do nich:

  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • wymioty,
  • refluks i zgaga (objawiające się pieczeniem w przełyku),
  • wzdęcia,
  • uciążliwe uczucie przepełnienia żołądka,
  • częste „odbijanie”,
  • nieuzasadniony spadek wagi,
  • nieuzasadniony brak apetytu,
  • problemy z przełykaniem.

Jeśli natomiast zauważymy krew lub śluz w oddawanym stolcu, nie czekajmy, aż sytuacja się ewentualnie się powtórzy, tylko jak najszybciej umówmy się na wizytę u gastroenterologa.

Możliwe przyczyny

Specjalista będzie w stanie ustalić, czy do czynienia ma ze „zwykłą” niestrawnością, czy może z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy albo wręcz nowotworem. Oprócz tego zdiagnozować może m.in.:

  • chorobę refluksową,
  • zespół jelita drażliwego,
  • zapalenie jelita grubego, żołądka, trzustki lub dróg żółciowych,
  • kamicę żółciową,
  • marskość wątroby,
  • zapalenie wyrostka robaczkowego.

Warto też wiedzieć, że niektóre schorzenia układu pokarmowego mogą doprowadzić do kolejnych powikłań, a nawet rozwoju raka wskutek braku leczenia – albo leczenia się na własną rękę.

śr. ocena 5 / głosów 5