Sekrety olejku jojoba

Pielęgnacja naszej urody nie zawsze wymaga dużych nakładów sił i środków. Na rynku dostępne są naturalne preparaty o niesamowitym działaniu, takie jak olejek jojoba, który jest chętnie wykorzystywany na całym świecie. Poznajcie jego niezwykłe możliwości!

olejek jojoba

Skąd się bierze olejek jojoba?

Olejek produkowany jest z krzewu jojoba występującego w Ameryce Południowej, a konkretnie z jego ziaren. Poddawane są one tłoczeniu, dając efekt w postaci żółtego oleju o delikatnym zapachu. W rzeczywistości olej jojoba nie jest olejem, tylko płynnym woskiem. Od innych olei roślinnych odróżniają go specyficzne właściwości i odmienny skład chemiczny – nie zawiera on trójglicerydów, a w swoim składzie ma głównie nasycone i nienasycone alkohole i kwasy tłuszczowe. Poza tym ten naturalny eliksir urody zawiera witaminy A, E oraz F, które mają bardzo dobroczynny wpływ na skórę, przyśpieszając jej regenerację i opóźniając proces starzenia. Dzięki temu, że krzew jojoba występuje z dala od dużych ludzkich siedzib, olejek jest wolny od pestycydów i substancji trujących.

Dlaczego warto kupić ten kosmetyk?

Przede wszystkim olejek jojoba to kosmetyk naturalny, niezawierający sztucznych barwników i konserwantów. Można go kupić niemal w każdej aptece. Łatwo przenika przez naskórek, skutecznie wzmacniając odporność skóry. Działa też przeciwzapalnie i nawilżająco, wykorzystywany jest zarówno w leczeniu różnego rodzaju chorób skóry, jak i problemów z włosami. Jak zauważa nasza specjalistka ze sklepu internetowego Profarm – dużym autem tego preparatu jest fakt, że można go stosować do każdego typu cery – zarówno do suchej, i odwodnionej, jak i do cery przetłuszczającej się. I w każdym wypadku efekty będą zadowalające. Również osoby z cerą skłonną do trądziku oraz zmagające się z łupieżem i łuszczycą nie zawiodą się na działaniu tego olejku. Skąd takie wszechstronne działanie olejku?  Otóż jego budowa przypomina sebum, czyli łój wydzielany przez naszą skórę. Jeśli tego naturalnego sebum nam brakuje, skóra jest wysuszona i skłonna do zmarszczek. Olejek odpowiednio ją nawilża, pozostawiając miękką i jędrną. I na odwrót: jeśli nasza skóra produkuje za dużo sebum, jest tłusta i pojawiają się na niej wytryski – olejek jojoba zahamuje wydzielanie sebum, przyśpieszając jednocześnie regenerację skóry.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Dodatkowym atutem jest niska cena tego kosmetyku. Nie każdy wie też, że olejek jojoba jest powszechnie stosowany w różnego rodzaju balsamach, maściach, płynach do kąpieli czy olejkach do masażu. Na jego bazie produkowane są nawet perfumy.