Węgiel aktywny i jego zastosowanie w medycynie

Niektórzy nigdy o nim nie słyszeli, inni nie wyobrażają sobie bez niego domowej apteczki. Węgiel aktywny znany był już naszym prababciom. Obecnie, w dobie powrotu do natury i mody na ekologię, przeżywa drugą młodość. Czym tak naprawdę jest węgiel aktywny? Jakie ma zastosowanie w medycynie? W jakich formach występuje współcześnie? Jak się go dawkuje? Dowiesz się tego z lektury artykułu.

wegiel-aktywny

Czym jest węgiel aktywny?

Węgiel aktywny nie jest tą samą substancją, co węgiel drzewny, który wykorzystujemy do rozpalenia grilla czy zwęglone kawałki jedzenia.

Wytwarza się go przez ogrzewanie do bardzo wysokich temperatur materiałów bogatych w węgiel, takich jak drewno, torf, łupiny orzecha kokosowego czy trociny.

Temperatura uwalnia węgiel z materiału i zwiększa powierzchnię cząsteczek węgla przez tworzenie w nim mikrootworów. W wyniku tego procesu jedna łyżeczka aktywnego węgla ma większą powierzchnię niż boisko do piłki nożnej.

Jakie są zastosowania węgla aktywnego w medycynie?

O komentarz na temat właściwości węgla aktywnego poprosiliśmy eksperta z Exim Pharma:

Właściwości węgla aktywnego były znane już samemu Hipokratesowi, który wspomagał nim leczenie ran. Po połknięciu węgiel aktywny działa jak gąbka i wchłania toksyny, które zalegają w żołądku. Ze względu na przyjemny smak, brak zapachu, szybkie działanie i wysoki profil bezpieczeństwa, węgiel aktywny cieszy się dużą popularnością wśród dzieci, dorosłych i osób starszych.

Węgiel aktywny możemy stosować samodzielnie w przypadku:

  • zatruć pokarmowych,
  • niestrawności,
  • wysokiego „złego” cholesterolu (LDL), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów,
  • gazów,
  • wzdęć,
  • bólów brzucha,
  • biegunki

Istnieją również doniesienia, że węgiel aktywny pomaga na kaca, ale dotychczas nie zostały one potwierdzone przez badania.

Węgiel aktywny występuje w formie tabletek, kapsułek, syropu i proszku. Do syropu często dodawane są składniki działające synergicznie z węglem aktywnym, takie jak wyciąg z rumianku, owoców borówki czarnej i mięty.

śr. ocena 5 / głosów 5