5 zalet spożywania soku z kiszonek
Jedną z charakterystycznych dla kuchni polskiej zakąsek czy przystawek są kiszonki. Są nie tylko smaczne, ale także niesamowicie zdrowe! Ich zdrowotny wpływ na organizm jest znany od pokoleń, a więc kiszenie warzyw i owoców praktykowane jest już od stuleci. A co dokładnie dają nam kiszonki? Dlaczego warto je pić?
To źródło witamin i minerałów
Kiszonki są bardzo bogate w witaminy i minerały. Pijąc tego typu soki, dostarczymy naszemu organizmowi m.in. witaminy A, E oraz C, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają działanie przeciwnowotworowe, wspomagają układ krążeniowy i widocznie wpływają na stan cery. Kiszonki, które znajdziesz np. w ofercie Przetwórstwa owocowo-warzywnego La-Vita, dostarczają także składników takich jak żelazo, wapń, fosfor czy potas.
Wzmacniają odporność
Warto pić kiszonki przez cały rok, ale szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To dlatego, że wspomagają układ odpornościowy. Zawdzięczamy to bakteriom pro biotycznym powstałym podczas procesu fermentacji. Kiszonki nie tylko zapobiegają łapaniu infekcji i przeziębień, ale także świetnie sprawdzają się w walce z nimi, dlatego warto je pić w trakcie choroby.
Oczyszczają organizm
Spożywanie soków z kiszonek to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn oraz metali ciężkich. Dzięki nim szybciej pozbędziemy się także tego, co zalega nam w jelitach. Co więcej, kiszonki wspierają ich pracę, pomagając odbudować florę bakteryjną jelit i tworząc naturalną barierę ochronną. Szczególnie wskazane są więc dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi lub wchłanianiem składników pokarmowych.
Obniżają cholesterol i poziom cukru we krwi
Podczas przygotowywania kiszonki dochodzi do fermentacji mlekowej. To właśnie ona jest odpowiedzialna za obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, czyli LDL. Dlatego jest to napój wskazany dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem. Soki kiszone to także sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi ,ponieważ produkty te regulują wchłanianie glukozy we krwi.
Korzystnie wpływają na metabolizm
Dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów jest taka, że mogą to zrobić przy wsparciu kiszonek! Dzieje się tak dlatego, że kwas mlekowy zawarty w tych produktach, lekko zakwasza organizm. W efekcie korzystnie wpływa to na procesy metaboliczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana