Artykuł sponsorowany

Aromaty naturalne – rodzaje i zastosowanie

Aromaty naturalne – rodzaje i zastosowanie

To, czy żywność jest dla nas atrakcyjna, zależy przede wszystkim od jej smaku i zapachu - niezależnie od tego, czy jest nieprzetworzona, czy została poddana jakiejkolwiek obróbce. Nic więc dziwnego, że środki aromatyzujące są wszechobecne w przemyśle spożywczym i stosowane tak przez producentów na wielką skalę, jak i w domowej kuchni. W tym artykule przybliżymy, czym są aromaty naturalne, jakie są ich rodzaje i jakie mają zastosowanie.

Czym są aromaty naturalne?

Stosowanie aromatów naturalnych, podobnie jak aromatów  syntetycznych, ma na celu wzmocnienie, podkreślenie bądź nadanie produktom odpowiedniego zapachu i smaku. Zasadniczy podział aromatów wynika z metod produkcji oraz zastosowanego materiału źródłowego. Aromaty naturalne różnią się od pozostałych tym, że powstają w dużej mierze z naturalnych składników. 

Materiał wyjściowy dla aromatów naturalnych stanowią przyprawy, owoce, warzywa czy mikroorganizmy, a więc wszystko to, co występuje naturalnie w przyrodzie. Nie podlegają żadnym przekształceniom chemicznym i powstają w wyniku stosowania procesów fizycznych, jak np. destylacja, ekstrakcja, synteza, fermentacja czy izolowanie enzymów z mikroorganizmów – informuje nasz rozmówca z firmy IPRA FRANCE, zajmującej się produkcją aromatów i zapachów.

Rodzaje aromatów naturalnych

Aromaty naturalne, w zależności od potrzeb i wyjściowej formy danego produktu, mogą przyjmować formę proszku, emulsji lub płynu. To, jaką formę aromatu naturalnego wybierzemy, ma wpływ na przydatność technologiczną i późniejszą trwałość aromatu w gotowym produkcie. Aromaty naturalne w proszku są bardzo odporne na wysokie temperatury i łatwe w dozowaniu, ale i najsłabsze w działaniu. Aromaty naturalne w postaci emulsji jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i nadaje się nawet do przygotowywania napojów. Z kolei aromaty w formie płynu, znane m.in. jako olejki aromatyczne, gwarantują odpowiednie skondensowanie i intensyfikację związków odpowiadających za smak.

Czy aromaty naturalne są bezpieczne dla zdrowia?

Zarówno aromaty naturalne jak każda substancja wchodząca w skład produktu spożywczego, nie mogą w żaden sposób szkodliwie oddziaływać na zdrowie człowieka. Ich oznaczenie na etykietach, dawkowanie oraz sam proces produkcji aromatów naturalnych należą do kwestii uregulowanych prawnie przez obowiązujące w Unii Europejskiej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE). Zgodnie z przepisami w produkcji spożywczej mogą być stosowane tylko takie środki aromatyzujące, które nie zagrażają zdrowiu konsumenta i nie wprowadza go w błąd. Są osoby, które uczulone są na niektóre ze środków aromatyzujących, więc w etykiecie musi być zawarta informacja o tym, jaki dokładnie aromat został użyty.

Zastosowanie aromatów naturalnych

Aromaty naturalne są wykorzystywane w suplementach diety i odżywkach, a także szeroko w przemyśle spożywczym, m.in. w produkcji:

  • wyrobów piekarniczych i cukierniczych,
  • mięs i przetworów mięsnych,
  • artykułów mrożonych,
  • produktów mlecznych,
  • lodów,
  • konserw,
  • słodyczy,
  • dań typu instant,
  • sosów,
  • napojów bezalkoholowych,
  • dań dla dzieci,
  • używek (kawa, herbata, kakao, wino).

Najpopularniejsze aromaty naturalne

Oto kilka najczęściej używanych olejków naturalnych, ich zastosowanie oraz działanie:

  • olejek goździkowy – w wyrobach cukierniczych, sosach, gumach do żucia; ma działanie rozgrzewające, dezynfekujące i przeciwbólowe,
  • olejek anyżkowy – w wyrobach cukierniczych i alkoholach; ma działanie rozkurczone, wykrztuśne, pobudza apetyt,
  • olejek pieprzowy – w wyrobach mięsnych i rybnych; ma działanie przeciwzapalne, wspomaga trawienie,
  • olejek cytrynowy – w wyrobach cukierniczych, napojach orzeźwiających; ma działanie kojące, wzmacnia odporność,
  • olejek lawendowy – jako przyprawa kuchenna; ma działanie bakteriobójcze, uspokajające i antydepresyjne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.