Artykuł sponsorowany

Bioprotekcja mleka. Etapy postępowania

Bioprotekcja mleka. Etapy postępowania

Do mleka oferowanego w sklepach trzeba dodać naturalne bakterie. Bioprotekcja mleka lub sera, to proces dzięki któremu produkty mleczne dłużej zachowują świeżość. Jak to możliwe? Otóż odpowiednio wyselekcjonowane szczepy bakterii hamują wzrost drożdży, pleśni oraz szkodliwych bakterii. Na czym dokładnie polega bioprotekcja mleka oraz produktów mlecznych i jakie są etapy postępowania w jej przypadku?

Czym jest bioprotekcja mleka i w jaki sposób wzbogaca zbilansowaną dietę?

Dzięki bioprotekcji, oferowane w sklepach mleko ma stosunkowo długie terminy przydatności do spożycia. Warto jednak podkreślić, że jest to rozwiązanie naturalne, które nie ma nic wspólnego ze sztucznymi dodatkami.  Co ciekawe, alternatywa konserwowania żywności przy użyciu naturalnych bakterii, jest techniką wykorzystywaną od wieków. – Szczepionki mleczarskie, zwane także starterami do mleka to nic innego, jak żywe szczepy bakterii wykorzystywane między innymi do produkcji serów twardych i półtwardych oraz słodkiego twarogu. Z zaszczepionego mleka produkowane są probiotyczne jogurty, działające jak osłona na jelita lub drogi moczowo-płciowe. Szczepionki stanowią bowiem podstawę bioprotekcji,  która pomaga w zwalczaniu złej mikroflory oraz nadaje produktom wyjątkowy smak i aromat – wyjaśnia specjalista z TOMLAB Food Specialist.

Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, doskonale wiesz, że najrozsądniejsze jest spożywanie jedzenia zawierającego cenne witaminy i mikroelementy.  Produkty mleczne są w diecie niezbędne, bo stanowią bogate źródło wapnia. Dostarczają organizmowi dobrych bakterii, które wpływają na poprawne funkcjonowanie flory bakteryjnej żołądka. Spożywanie świeżych produktów, których data ważności jeszcze nie upłynęła, a co za tym idzie, nie są zepsute – jest tak samo ważne w przypadku sera czy mleka. Oczywistą zaletą bioprotekcji jest więc przedłużenie trwałości produktów mlecznych. Jak już zostało wspomniane szczepionki mleczarskie mają także inne zalety. Naturalne bakterie pozytywnie wpływają na walory smakowe żywności tego typu.

Żywe szczepy bakterii w postaci szczepionek dodawane do mleka – proces powstawania sera

Kolejne etapy postępowania w przypadku bioprotekcji mleka można przedstawić na przykładzie produkcji żółtego sera. Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka. Gdy osiągnie ono wymaganą temperaturę 32°C, dodaje się do niego tak zwane kultury starterowe. W zależności od rodzaju sera, jaki planuje się uzyskać – stosuje się różne startery, innymi słowy szczepionki. Wstępnie przygotowane już mleko odstawia się na godzinę, aby bakterie zdążyły się w nim namnożyć. Później dodaje podpuszczki i lekko ścięte tnie w kratę. Gdy na górze pojawi się serwatka, zbiera się ją, a gotową już masę serową przelewa do form.

Proces wydawać by się mogło prosty i szybki, a jednak tak zaawansowany technologicznie…

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.