Budowa obiektu inwentarskiego a środowisko
Według Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 10 września 2019 r. do przedsięwzięć mogących oddziaływać na środowisko należą chów lub hodowla zwierząt. Zagrożenie pojawia się m. in. w przypadku, gdy współczynnik przeliczeniowy sztuk zwierząt przekracza przyjętą wartość DJP (duże jednostki przeliczeniowe) dla danego gatunku, a przygotowana dla nich przestrzeń jest niewystarczająca. Jak przygotować projekt obiektu inwentarskiego, aby spełniał normy?
Istnieje kilka czynników oddziałujących na środowisko zewnętrzne oraz wewnętrzne obiektów inwentarskich. Z pewnością należy do nich mikroklimat tworzący się w środku wspomnianych budynków, na który bezpośredni wpływ ma układ chlewni, kurnika czy tuczarni, a także zastosowana w nich technologia. Najbardziej szkodliwe są tutaj tworzące się gazy, będące nieprawidłowo odprowadzane przez nieskuteczny system wentylacji. Ograniczenie emisji metanu i amoniaku leży zarówno po stronie hodowcy, jak i osoby odpowiadającej za budowę obiektu – jeżeli projekt budynku nie spełni wymaganych norm, można nie uzyskać zgody na jego postawienie.
Projektowanie obiektu inwentarskiego w duchu eco-friendly
Wraz z projektem należy przygotować dokumentację określającą potencjalny wpływ obiektu inwentarskiego na środowisko. Plan kurnika powinien obejmować nie tylko sposób, w jaki będzie wyglądać jego konstrukcja, ale także ustawienie i wielkość okien oraz drzwi. Do akt trzeba również dołączyć listę wymaganego wyposażenia (wraz z przewidywanym umiejscowieniem każdego z elementów) i ustalony rozkład wentylacji wewnętrznej. W projekcie obiektu inwentarskiego nie należy też zapominać o izolacji od gruntu.
Jeszcze bardziej restrykcyjnie podchodzi się do budowy chlewni. Firmy zajmujące się projektowaniem tego rodzaju budynków (takie, jak Wesstron z Bydgoszczy) podkreślają znaczenie szczegółowo opracowanej dokumentacji zawierającej projekt technologiczny. W piśmie trzeba zawrzeć dane dotyczące skali produkcji (ilości zwierząt oraz ich koncentracji), a także metody zaspokojenia ich podstawowych potrzeb: instalacji i narzędzi służących do karmienia i pojenia oraz usuwania nieczystości. Niezmiennie istotne jest również opracowanie systemu wentylacji i ogrzewania.
O czym warto pamiętać, projektując obiekt inwentarski?
Przy projektowaniu obiektu inwentarskiego nie należy zapominać o wymaganiach sanitarnych. Mają one bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo środowiska oraz żywności. Właściwa higiena pomieszczeń wpływa również na same zwierzęta – jej brak może stanowić źródło schorzeń i ich powikłań. Ważne jest również takie ustalenie układu budynku, aby przestrzegał przepisów przeciwpożarowych. Warto także opracować plan działania na wypadek zaprószenia ognia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana