Artykuł sponsorowany

Cechy i metody wykorzystania worków do pakowania próżniowego

Cechy i metody wykorzystania worków do pakowania próżniowego

Pakowanie żywności za pomocą worków próżniowych cieszy się rosnącą popularnością w praktycznie wszystkich dziedzinach przemysłu spożywczego. Pakowanie próżniowe odbywa się najczęściej w warunkach przemysłowych za pomocą pakowarek próżniowych, jednak coraz częściej można spotkać worki próżniowe z dołączoną pompką do stosowania w warunkach domowych. 

Pakowanie próżniowe – jakie daje korzyści?

Pakowanie żywności jest końcowym etapem jej produkcji. Zanim produkt zostanie wysłany do sklepu, musi zostać odpowiednio zapakowany i zabezpieczony. Produkty zostają podzielone na porcje, a następnie zapakowane przy użyciu worka próżniowego, który idealnie dopasowuje się do kształtu żywności. Takie pakowanie ma na celu zabezpieczenie żywności przed wilgocią, gazami i zanieczyszczeniami jednocześnie wydłużając termin przydatności do spożycia. Zaletą tego sposobu pakowania jest także zabezpieczenie żywności w trakcie transportu przed jej uszkodzeniem i zniekształceniem. Dzięki temu nie ma obaw, że produkt straci swoje właściwości i wartości odżywcze. Także transportowanie produktów zapakowanych w ten sposób jest o wiele łatwiejsze i bardziej ekonomiczne. Ogromnymi zaletami pakowania próżniowego jest ograniczenie strat spowodowanych psującą się żywnością, zwiększenie wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, zachowanie konsystencji, smaku i wartości odżywczych produktu, zapobieganie przed wysychaniem mokrej żywności, umożliwienie przechowywania w lodówkach różnych rodzajów żywności bez obawy, że przesiąkną swoim zapachem, a także estetyczny wygląd i możliwość nadruku na opakowanie logo producenta. Tego typu opakowania mają w swojej ofercie wyspecjalizowane w tym firmy, takie jak na przykład Supravis Group.

Metody pakowania próżniowego

W warunkach przemysłowych stosowane są pakowarki próżniowe, które są wyposażone w stosowne worki. Taki sposób jest sterylny oraz wydajny, ponieważ umożliwia zapakowanie dużej liczby produktów w krótkim czasie. Pakowanie próżniowe może odbywać się w próżni, a także w specjalnej mieszance gazów obojętnych, jednak obie metody charakteryzują się tym, że niwelują negatywne skutki uboczne przechowywania takie jak zmiana koloru, smaku, objętości czy konsystencji. Worki używane do pakowania próżniowego są nietoksyczne i posiadają stosowne atesty pozwalające na ich używanie w branży spożywczej. Używa się worków PA/PE wykonanych z folii wielowarstwowej z poliamidu i polietylenu. Takie worki są bezpieczne dla żywności oraz nie zmieniają jej smaku ani składu chemicznego, dlatego mogą być stosowane w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Ponadto pakowanie próżniowe znajduje swoje zastosowanie także w innych branżach, takich jak papierniczej, kosmetycznej czy elektrycznej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.