Cechy i metody wykorzystania worków do pakowania próżniowego
Pakowanie żywności za pomocą worków próżniowych cieszy się rosnącą popularnością w praktycznie wszystkich dziedzinach przemysłu spożywczego. Pakowanie próżniowe odbywa się najczęściej w warunkach przemysłowych za pomocą pakowarek próżniowych, jednak coraz częściej można spotkać worki próżniowe z dołączoną pompką do stosowania w warunkach domowych.
Pakowanie próżniowe – jakie daje korzyści?
Pakowanie żywności jest końcowym etapem jej produkcji. Zanim produkt zostanie wysłany do sklepu, musi zostać odpowiednio zapakowany i zabezpieczony. Produkty zostają podzielone na porcje, a następnie zapakowane przy użyciu worka próżniowego, który idealnie dopasowuje się do kształtu żywności. Takie pakowanie ma na celu zabezpieczenie żywności przed wilgocią, gazami i zanieczyszczeniami jednocześnie wydłużając termin przydatności do spożycia. Zaletą tego sposobu pakowania jest także zabezpieczenie żywności w trakcie transportu przed jej uszkodzeniem i zniekształceniem. Dzięki temu nie ma obaw, że produkt straci swoje właściwości i wartości odżywcze. Także transportowanie produktów zapakowanych w ten sposób jest o wiele łatwiejsze i bardziej ekonomiczne. Ogromnymi zaletami pakowania próżniowego jest ograniczenie strat spowodowanych psującą się żywnością, zwiększenie wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, zachowanie konsystencji, smaku i wartości odżywczych produktu, zapobieganie przed wysychaniem mokrej żywności, umożliwienie przechowywania w lodówkach różnych rodzajów żywności bez obawy, że przesiąkną swoim zapachem, a także estetyczny wygląd i możliwość nadruku na opakowanie logo producenta. Tego typu opakowania mają w swojej ofercie wyspecjalizowane w tym firmy, takie jak na przykład Supravis Group.
Metody pakowania próżniowego
W warunkach przemysłowych stosowane są pakowarki próżniowe, które są wyposażone w stosowne worki. Taki sposób jest sterylny oraz wydajny, ponieważ umożliwia zapakowanie dużej liczby produktów w krótkim czasie. Pakowanie próżniowe może odbywać się w próżni, a także w specjalnej mieszance gazów obojętnych, jednak obie metody charakteryzują się tym, że niwelują negatywne skutki uboczne przechowywania takie jak zmiana koloru, smaku, objętości czy konsystencji. Worki używane do pakowania próżniowego są nietoksyczne i posiadają stosowne atesty pozwalające na ich używanie w branży spożywczej. Używa się worków PA/PE wykonanych z folii wielowarstwowej z poliamidu i polietylenu. Takie worki są bezpieczne dla żywności oraz nie zmieniają jej smaku ani składu chemicznego, dlatego mogą być stosowane w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Ponadto pakowanie próżniowe znajduje swoje zastosowanie także w innych branżach, takich jak papierniczej, kosmetycznej czy elektrycznej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana