Charakterystyka oleju słonecznikowego
![Charakterystyka oleju słonecznikowego Charakterystyka oleju słonecznikowego](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-131747-9945-charakterystyka-oleju-slonecznikowego.jpg)
Bez niektórych produktów wprost nie sposób wyobrazić sobie dobrze wyposażonej kuchni. Jednym z takich produktów jest olej słonecznikowy, który jest w Polsce powszechnie wykorzystywany do gotowania i spożywany na zimno, np. w sałatkach. Czy jednak jest to produkt zdrowy? Jak należy go spożywać, a jakich praktyk unikać? Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom i zastosowaniom najpopularniejszego tłuszczu roślinnego.
Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?
W większości polskich domów oleje i inne tłuszcze roślinne wykorzystywane są do smażenia i pieczenia wszelkiego rodzaju potraw. Rzadko kiedy zastanawiamy się, czy olej, który lejemy na patelnię w celu przygotowania obiadu faktycznie powinien się na niej znaleźć. To błąd, który powtarzany zbyt często może nas kosztować poważne problemy zdrowotne.
- Istotnym parametrem wszystkich olejów jest temperatura dymienia, która mówi nam, w jakiej temperaturze kwasy tłuszczowe w nim zawarte zaczynają rozkładać się na szkodliwe substancje – mówi przedstawiciel rozlewni oleju słonecznikowego Erjox – Temperatura dymienia oleju słonecznikowego rafinowanego wynosi około 230 stopni, a zatem nadaje się on do smażenia, ponieważ tego typu obróbka cieplna potraw odbywa się w temperaturze około 200 stopni. Olej nierafinowany lub tłoczony na zimno może być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako składnik sosów – jego temperatura dymienia to 105 stopni.
Właściwości odżywcze oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy to przede wszystkim kwasy tłuszczowe różnego rodzaju. Zawiera on:
- kwasy wielonienasycone – 56,4%
- kwasy jednonienasycone – 32,8%,
- kwasy nasycone – 10,8%,
- izomery trans – 0%.
Ponadto w jego składzie znajdziemy duże ilości witaminy E (38,7 mg na 100 g produktu), która ma właściwości przeciwutleniające, ma istotny wpływ na zapobieganie chorobom krążenia i sprzyja metabolizmowi mięśni.
Kwasy omega
Wspomniane wielonienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo istotną rolę dla utrzymania zdrowia. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie zapobiegające nowotworom i spowalaniające starzenie komórek. Niestety w oleju słonecznikowym nie ma ich zbyt dużo – znacząca większość, bo ponad 55% składu oleju słonecznikowego stanowią kwasy omega-6. Przy tak dużej dysproporcji obecność tych kwasów w naszej diecie może zwiększać ryzyko zachorowania na pewne nowotwory. Dlatego należy pamiętać o tym, by uzupełnić dietę o inne rodzaje olejów, np. olej lniany, który zawiera dużo kwasów omega-3.
Rafinowany czy nierafinowany?
Rafinacja to proces oczyszczania oleju z substancji niepożądanych, takich jak metale ciężkie, oraz poprawy jego klarowności i wydłużania terminu jego przydatności. Ubocznym efektem rafinacji jest fakt, że traci on swój smak i zapach. Z tego powodu wiele osób odrzuca oleje rafinowane. Warto jednak zwrócić uwagę, że posmak słonecznika w potrawie nie zawsze jest pożądany. Pamiętajmy też, że oleje nierafinowane nie powinny być stosowane do smażenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rzeczoznawcy
Valia Kancelaria Rzeczoznawcy Majątkowego Karolina Torbus
woj. śląskie42-612 Tarnowskie Góry, Norweska 13
-
-