Co składa się na wyposażenie bufetu?
Organizacja poczęstunku na dużych imprezach to nie lada wyzwanie. Bardzo często forma wydawania jedzenia i picia polega na zorganizowaniu bufetu. Jest to dobry sposób, bo pozwala na szybkie serwowanie dań i napojów. Jednak, aby wszystko przebiegało sprawnie, bufet powinien być dobrze wyposażony w odpowiedni sprzęt. Co musi się znaleźć w tym miejscu, aby było ono funkcjonalne? Jakich sprzętów nie może zabraknąć?
Co warto kupić, urządzając profesjonalny bufet?
Dobrze zorganizowany bufet powinien być dostępny dla większej liczby osób. Dlatego dobrym posunięciem jest zorganizowanie sporej ilości porcji. W bufecie typu kawa i herbata napoje powinny być dostępne z dala od jedzenia. Wszelkie dania i napoje łatwiej wyeksponować, posługując się specjalnymi naczyniami i urządzeniami. Zaopatrując się w miejscach takich jak MARATHON w sprzęt do bufetu, warto postawić na takie wyposażenie, które estetycznie i zachęcająco wyeksponuje wszystkie podawane napoje i dania. Dlatego też w bufecie powinny się znaleźć niewielkie kociołki do zup lub sosów, elektryczne podgrzewacze, dzbanki, szczypce do chwytania, patery na ciasto i łakocie, ekspresy do kawy, koszyki, deski i tace. Trzeba również pomyśleć o naczyniach, w tym o jednorazowych.
Inne akcesoria niezbędne w bufecie
Akcesoria do bufetu powinny być nie tylko funkcjonalne, ale również atrakcyjne wizualnie. Dobre ich rozstawienie w przestrzeni bufetowej znacznie usprawnia serwowanie sobie przez gości dań i napojów. Obsługa bufetu powinna być przygotowana na wydawanie dań zimnych i gorących, dlatego oprócz podgrzewaczy przydadzą się również witryny chłodzące. Aby potrawy były odpowiednio wyeksponowane, do wyposażenia bufetu warto dokupić stojaki bufetowe, patery, tace i podstawki. Bardzo stylowym akcentem może być zastawa dopasowana do sytuacji. Przykładowo na weselach aktualnie używana jest zastawa biała bez zbytnich zdobień. Wtedy pasuje ona do każdego rodzaju wystroju sali. Na stole bufetowym nie może oczywiście zabraknąć łyżek, łyżeczek, sztućców stosownie do podawanych potraw, chochli, szpatułek i innych przyborów pomocnych w serwowaniu.
Meble do bufetu
Najważniejszym meblem w bufecie jest oczywiście stół. To właśnie na nim są poustawiane wszystkie potrawy i napoje. Powinien być on spory, ale na tyle, żeby każda stojąca przy nim osoba mogła mieć łatwy dostęp do jego zawartości. Z tego powodu najlepszym kształtem jest prostokąt lub owal. Niezbędny w tym przypadku jest dopasowany do okoliczności obrus. Na wyposażenie bufetu składają się również krzesła, ławy i wózki do transportu potraw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana