Artykuł sponsorowany

Czy jedzenie sushi jest korzystne dla zdrowia?

Czy jedzenie sushi jest korzystne dla zdrowia?

Tradycyjna potrawa japońska, która zdobyła wielu miłośników na całym świecie, również w Polsce. Pyszna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych. Sushi stanowi połączenie świeżej ryby, wysuszonych alg morskich, ryżu oraz świeżych warzyw. Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Jednak czy powinna być spożywana regularnie? Wyjaśniamy poniżej.

Dlaczego warto jeść sushi?

Sushi jest potrawą pełną prozdrowotnych składników odżywczych. Podawaną w wielu różnych formach, jednak podstawą dania są: ugotowany ryż, wodorosty nori oraz surowa ryba lub owoce morza. W zależności od preferencji smakowych konsumenta, stosuje się różne dodatki tj.: jajka, grzyby i warzywa.

Myśląc o sushi, pierwsze co przychodzi na myśl to ryba. Jest źródłem pełnowartościowego białka, którego cechuje wysoka wartość odżywcza i strawność na poziomie ponad 90%. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a szczególnie witaminę D3, która jest dla organizmu niezbędna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do promieni słonecznych jest ograniczony. Odpowiedzialna jest m.in. za gospodarkę wapniowo-fosforową oraz regulację poziomu insuliny we krwi. Ryby stanowią bogate źródło makro- i mikroelementów tj.: wapń, fosfor, fluor, jod i selen, składników zapobiegających osteoporozie, zmniejszających ryzyko występowania choroby nowotworowej oraz zapewniających prawidłową pracę tarczycy.

Ryby tłuste tj. łosoś i śledź są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie istotnych dla zdrowia omega-3, które nie występują w żadnym innym produkcie żywnościowym. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy i nerwowy, a także zapobiegają chorobom serca.  Surowa ryba jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnie przygotowywanego sushi oraz gwarancją wyjątkowego smaku przypominającego ten oryginalny, pochodzący wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni.  Przy tym zawiera wiele związków odżywczych, wpływających prozdrowotnie na organizm człowieka. Pysznie i zdrowo w jednym.

Ryż jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie i podstawą dań azjatyckich. Znalazł zastosowanie w diecie bezglutenowej oraz lekkostrawnej. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, szybko dostarczających energię.

Nori, czyli wysuszone algi morskie nadają sushi odpowiedniej formy i zawierają wiele składników mineralnych tj.: kwas foliowy, magnez, wapń, potas, żelazo oraz jod. Ich spożycie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i tarczycy oraz zapobiega anemii. Nori zawierają duże ilości błonnika, witaminy B6 i B12, dlatego polecane są osobom ograniczającym spożycie mięsa.

Zdrowe sushi z dobrej restauracji

Chcąc cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych sushi, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór restauracji, z której zamówimy ten wyjątkowy przysmak. Wybrany lokal powinien korzystać wyłącznie ze świeżych, wysokiej jakości pełnowartościowych składników dostarczanych przez sprawdzonych producentów. Jedną z takich firm jest Osaka Sushi w Gdańsku, przygotowująca swoje specjały z najwyższą starannością według tradycyjnych receptur. Dania opracowywane są przez doświadczonych pasjonatów kuchni japońskiej z dbałością o szczegóły. Nic więc dziwnego, że lokal został nagrodzony prestiżowym certyfikatem Mistrzowie Smaku - sushi roku 2018. Dbałość o jakość składników i ich właściwe proporcje przekładają się na wyjątkowy smak przyrządzanych potraw i sprawiają, że jest to firma godna zaufania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.