Artykuł sponsorowany

Czy to prawda, że mleko jest najlepszym źródłem białka?

Czy to prawda, że mleko jest najlepszym źródłem białka?
Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, bez którego wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie swojego zwykłego jadłospisu. Spożywamy je niemal codziennie, jeśli nie w formie nieprzetworzonej, to pod postacią licznych produktów mlecznych, takich jak sery, masło, jogurty czy śmietana. Powszechnie mleko uchodzi za jedno z najlepszych, o ile nie najlepsze źródło białka – ile jest prawdy w tym stwierdzeniu?

Mleko jako źródło białka

Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy mleko jest dobrym źródłem białka, gdyż można na tę kwestię spojrzeć z dwóch różnych perspektyw. Jeśli chodzi o ilość zawartego w mleku białka, to wypada ono raczej przeciętnie w porównaniu do innych produktów spożywczych – w 100 gramach mleka znajdziemy zaledwie 3 gramy białek, a więc mniej niż na przykład w jajach, mięsie drobiowym, orzechach czy roślinach strączkowych. Z drugiej strony jednak należy pamiętać, że nie liczy się sama ilość białka, ale również jego rodzaj oraz przyswajalność dla ludzkiego organizmu – i pod tym względem mleko oraz wytwarzane z niego produkty znajdują się w zdecydowanej czołówce.
- Wiele produktów mlecznych posiada znacznie większe stężenie białek niż samo mleko – mówi specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTRDla przykładu w jogurcie greckim znajduje się 10 gramów białek, w twarogu 18, zaś w serze żółtym – aż 27 gramów.
Warto włączyć je do codziennej diety ponieważ białko pełni niezwykle istotne funkcje w organizmie, odpowiedzialne jest między innymi za rozwój i utrzymanie tkanek, produkcję komórek krwi oraz działanie układu odpornościowego.

Rodzaje białek mleka

Wśród łatwo przyswajalnych białek mleka znajdziemy między innymi:
  • Kazeinę – to główne białko mleka, stanowi aż 75% wszystkich białek w nim zawartych. Jednocześnie jest głównym białkiem wykorzystywanym w procesach budulcowych, niezbędne do budowania tkanek mięśniowych oraz syntezy krwinek.
  • Alfa-laktoalbuminę – to główne białko z grupy „białek serwatkowych. Pełni bardzo istotne funkcje w odżywianiu organizmu, gdyż jest nośnikiem składników odżywczych takich jak wapń, cynk i magnez. Wykazuje ponadto właściwości antybakteryjne, a także sprzyja produkcji serotoniny, odpowiedzialnej za dobre samopoczucie. Jej stężenie w mleku wynosi od 1 do 1,5 grama.
  • Beta-laktoglobulinę – jego funkcja nie jest do końca znana, choć przypuszcza się, że pełni ono rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych. Podobnie jak alfa-laktoalbumina jest białkiem serwatkowym, jego stężenie do około 3 gramów na litr mleka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.