Artykuł sponsorowany

Czy znasz historię kiełbasy krakowskiej?

Czy znasz historię kiełbasy krakowskiej?

Kiełbasa odgrywa wyjątkową rolę w polskiej kuchni. Słyniemy z jej nietuzinkowego smaku. Bezapelacyjnie jedną z najlepszych polskich kiełbas jest kiełbasa krakowska, produkowana według tradycyjnych receptur, zawsze z naturalnych składników. Jak potoczyła się historia tej kiełbasy? Czy była wytwarzana, jak zakłada nazwa, na terenach Krakowa?

Historia kiełbasy krakowskiej

Kiełbasy dominują w polskiej kulturze i kuchni już od setek lat. Pierwsze wzmianki o tych mięsidłach wzięły się już w XV wieku, kiedy na krakowskich stołach pojawiały się małe kiełbaski circinellae. W tamtych latach popularny był zawód kiełbaśnika, czyli osoby, która przygotowywała kiełbaski na gorąco, sprzedawane na ulicach i smażone na przenośnych piecykach, opalanych węglem drzewnym.

Jeśli chodzi o kiełbasę krakowską, była ona wyrabiana na terenach Małopolski (a dokładniej Krakowa) od XIX wieku. Słynęła z tradycyjnej receptury, zachowanej w kilku rękopisach. Co ciekawe, kiełbasa krakowska była także znana i lubiana na Kresach i Litwie.

Kilka lat temu, w 2018 roku, Komisja Europejska zarejestrowała w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych nazwę kiełbasy krakowskiej. Teraz powinno się ją nazywać kiełbasą krakowską suchą staropolską. Nosi ona znak jakości GTS, który oznacza, że owo mięsidło powstało w zgodzie z tradycjami, ma specyficzny charakter.

Cechy kiełbasy krakowskiej

Kiełbasa krakowska ma postać wędliny suszonej, grubo rozdrobnionej, wytwarzanej zawsze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego (czasem z dodatkiem wołowiny). Zgodnie z tradycyjnymi recepturami dodaje się do tego przyprawy – pieprz, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową. Kiełbasę krakowską podaje się w postaci zawiązanych na końcach batonów o określonej średnicy (5-7 cm) i długości (około 30 cm). Cechuje się ona niezapomnianym aromatem wędzonego dymu. Jej niepowtarzalny smak wynika nie tylko z tradycyjnej receptury, ale i poddaniu ważnym procesom – peklowaniu, osadzaniu, wędzeniu i suszeniu. Kiełbasę krakowską można łatwo ciąć na plasterki i podawać na kawałki. Jej wytwarzaniem zajmuje się masarnia Staropolska Strzecha, specjalizująca się w wędzeniu kiełbas cienkich, grubych, wędzonek, szynek, polędwic, baleronów, kaszanek, salcesonów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.