Czym jest granitor i jak działa?
Prowadzenie działalności gastronomicznej to ogromne wyzwanie, szczególnie biorąc pod uwagę obecną konkurencję. Warto zadbać, by nasz lokal wyróżniał się na tle innych, przyciągając klientów w każdym sezonie. Spore możliwości do urozmaicania oferty dają nowoczesne sprzęty, po które zaczynają sięgać restauratorzy. Takim urządzeniem jest granitor, który cieszy się rosnącą popularnością, nie tylko w lecie.
Czym jest granitor?
Granitor to stosunkowo proste urządzenie, służące do przygotowywania orzeźwiającego, mrożonego napoju, potocznie znanego, jako granita. Receptura sięga korzeniami okolic Sycylii – oryginalnie składa się z wody, soku z cytryny i cukru, z charakterystycznymi grudkami lodu, które zapewniają jej ziarnistą strukturę.
Przeczytaj również: Jak reklamować firmę w mediach społecznościowych?
Granitor składa się z kilku pojemników o różnej pojemności, wyposażonych w mieszadła, w których umieszcza się wybrane składniki. Pod zbiornikami znajduje się urządzenie chłodzące z możliwością regulacji stopnia zmrożenia deseru. W zależności od ustawień można uzyskać różną konsystencję napoju – od płynnego koktajlu po gęste lody. Dzięki ciągłej pracy mieszadeł przygotowana mieszanka zachowuje swoje walory przez dłuższy czas i w każdej chwili jest gotowa do podania klientowi.
Przeczytaj również: Na co zwrócić uwagę, przy wyborze sali weselnej?
Jakie możliwości daje posiadanie granitora?
Lokale wyposażone w granitor mają wiele możliwości jego wykorzystania. W sezonie letnim mogą zapraszać na autorskie lody, mrożone desery i napoje. Ogromnym plusem jest niewielki rozmiar urządzenia i jego mobilność – bez problemu można postawić je w ogródku letnim, galerii handlowej czy przetransportować na imprezę plenerową. Granitor sprawdza się także w chłodniejsze dni – klienci niezależnie od pogody chętnie sięgają po zimne desery, gorącą szarlotkę czy gofra w towarzystwie lodów lub mrożonej kawy. Dużą popularnością przez cały rok cieszą się także mrożone drinki, więc granitor przyda się w każdym barze i pubie.
Przeczytaj również: Jakie sprzęty rolnicze są wystawiane w trakcie targów i pokazów?
Na co zwrócić uwagę kupując granitor?
Dystrybutor urządzeń gastronomicznych APPolska posiada w swoim asortymencie kilka rodzajów granitorów, różniących się od siebie pojemnością oraz ilością pojemników. Dobrze jest wziąć to pod uwagę i dostosować zakupiony model do wielkości i charakteru prowadzonej działalności. Istotnym wyposażeniem jest funkcja regulacji temperatury i gęstości przygotowywanego napoju.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana