Czym są alternatywne metody parzenia kawy?
Kawa po prostu zalana wodą, czy kawa z ekspresu? A może kawa parzona alternatywnymi metodami? Okazuje się, że metod parzenia kawy jest całkiem sporo – i nie musi to być jedynie wybór pomiędzy „zalewajką” a kawą z ekspresu ciśnieniowego. Warto spróbować, ponieważ metody alternatywne mogą pomóc wydobyć z kawy nietypowe smaki i aromaty. Przedstawiamy najpopularniejsze z nich.
Kawiarka. Alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego
Nawet osoby mniej obeznane z alternatywnymi metodami parzenia kawy z pewnością choć raz spotkały się z kawiarką. To nieskomplikowane naczynie, w którym umieszcza się świeżo zmieloną kawę oraz wodę, a następnie stawia na kuchence. Kawa jest esencjonalna i przypomina espresso – zwłaszcza jeśli do parzenia wybierze się ziarna idealnie nadające się właśnie na „małą czarną”.
Ziarna kawy mieli się drobno, a następnie wsypuje do części z sitkiem. Do dolnej części wlewa się wodę – może być ciepła, dzięki czemu czas przyrządzenia kawy znacząco się skróci. Całość stawia się na palniku gazowym, kuchence elektrycznej lub indukcyjnej. Przy wyborze kawiarki należy jednak zwrócić uwagę, czy nadaje się do stosowania z płytą indukcyjną – nie każda ma taką możliwość. Kawę gotuje się na małym ogniu, pilnując, aby kawa nie była przetrzymana zbyt długo, ponieważ może nabrać gorzkiego posmaku. Kiedy napar przestaje wrzeć, kawę można rozlać do filiżanek.
Kawa parzona w kawiarce ma wyrazisty smak. Jest ciężka i mocna, dlatego można rozcieńczyć ją odrobiną gorącej wody lub mleka. Do kawiarki doskonale nadają się ziarna do espresso, średnio lub ciemno palone. Możemy wybrać 100% arabicę, a jeśli pijemy kawę z mlekiem również mieszankę z robustą. Polecamy najwyższej jakości kawy ziarniste Julius Meinl – doskonałe również do innych, alternatywnych metod parzenia.
French press. Idealna kawa parzona bez fusów
Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej kawy zalewanej może być french press. Metoda ta jest niezwykle prosta – wystarczy zaopatrzyć się w naczynie, które jest jednocześnie karafką oraz cedzakiem dla fusów. Grubo zmieloną kawę należy wsypać do french pressa, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą do poziomu kawy. To ważne! Zalewanie kawy wrzątkiem sprawia, że aromaty po prostu wyparowują. Po około 30 sekundach dolewamy więcej wody – tyle, ile aktualnie chcemy uzyskać napoju. Kawę zaparzamy przez około 4 minuty, a następnie wciskamy tłok z sitkiem, aby odseparować fusy od naparu. Następnie przelewamy napój do filiżanek. I to wszystko!
Aeropress. Idealny dla jednej osoby
Kawiarkę lub french pressa możemy dopasować wielkością do zapotrzebowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć się w urządzenia większe, idealne do przygotowania kilku filiżanek kawy dla kilku osób. Aeropress jest rozwiązaniem na jedną, dwie kawy i może być zabrany nawet w podróż. Przypomina dużą strzykawkę, a sposób działania jest podobny, jak w przypadku french pressa.
Oprócz kawy i wody niezbędny będzie również filtr. Umieszcza się go w dolnej części aeropressu, a następnie zalewa gorącą wodą, by zneutralizować zapach papieru. Dość drobno zmieloną kawę wsypuje się do urządzenia, a następnie zalewa wodą do poziomu kawy. Po około 30 sekundach uzupełnia się wodę. Po minucie czas na zamontowanie filtra. Aeropress odwraca się i stawia na filiżance, a następnie wyciska napar. Powolne wyciskanie da nam kawę delikatną i klarowną, natomiast wyciskanie bardziej energiczne – gęsty napój o bardziej wyrazistym, intensywnym smaku.
Drip. Metoda przelewowa oferująca bogactwo smaku i aromatu
Drip to propozycja dla osób, które lubią delikatne kawy, o bogatym smaku i aromacie. Sprawdzą się tutaj kawy jasno palone, najlepiej pochodzące z jednego regionu. Wówczas bez jakichkolwiek dodatków będzie można wyczuć w kawie wyjątkowe nuty orzechowe, czekoladowe lub owocowe.
Na początku ustawiamy drip, czyli niewielkie naczynie w kształcie lejka na filiżance. Następnie wkładamy filtr oraz przelewamy go gorącą wodą. Wodę wylewamy. Kawę grubo mielimy, a następnie wsypujemy do filtra. Zalewamy do wysokości zmielonej kawy, odczekujemy 30 sekund. W kolejnym kroku zalewamy powoli kawę kolistymi ruchami odpowiednią ilością wody i parzymy przez 2-3 minuty.
Chemex. Czysta kawa z dużą zawartością kofeiny
Na podobnej zasadzie co drip działa chemex. W tym przypadku naczynie do parzenia to zintegrowany lejek połączony z karafką do kawy. Przygotowanie idealnej filiżanki kawy odbywa się w taki sam sposób: do naczynia wkładamy filtr oraz zalewamy go wodą. Wodę wylewamy. Kawę mielimy średnio grubo, wsypujemy do filtra, a następnie zalewamy do wysokości kawy i odczekujemy 30 sekund. Następnie stopniowo wlewamy wodę i parzymy przez maksymalnie 3,5-4 minuty. Tak przygotowana kawa jest bardzo lekka, a jednocześnie mocna – dłuższe parzenie powoduje, że w naparze znajduje się więcej kofeiny.
Cold brew. Kawa „parzona” zimną wodą
Ciężko mówić tu o parzeniu, ponieważ w metodzie cold brew kawa zalewana jest zimną wodą. Warto jednak przybliżyć tę alternatywną metodę – ponieważ jest doskonałym sposobem na mrożoną kawę w upalne dni. Do cold brew kawę mielimy dość grubo, a następnie wsypujemy do docelowego naczynia (najlepiej, jeśli będzie zamykane). Następnie zalewamy mielone ziarna zimną wodą i odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Po tym czasie kawę można przefiltrować za pomocą filtrów do dripa lub chemexa, można wykorzystać również naczynie do french pressa. Do przygotowania orzeźwiającej kawy najlepiej nadają się ziarna jasno palone, o owocowym smaku.
Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana