Artykuł sponsorowany

Czym są gazy spożywcze?

Czym są gazy spożywcze?

Gazy techniczne to materiały, które znajdują zastosowanie w praktycznie każdym obszarze życia. Stosowane są nie tylko w przemyśle metalowym i medycynie, ale także w branży spożywczej, szczególnie w różnych procesach produkcyjnych. Na ich działaniu w dużej  mierze opiera się ciesząca dużą popularnością kuchnia molekularna. Sprawdź, jakie gazy są najczęściej wykorzystywane w branży spożywczej oraz jakie mają właściwości i zastosowanie.

Gaz spożywczy, czyli jaki?

Z roku na rok wśród konsumentów rośnie zapotrzebowanie na świeżość produktów spożywczych. Domagają się oni mniejszej ilości dodatków konserwujących i zwracają uwagę na bezpieczniejsze i świeższe produkty, co w konsekwencji zwiększa zapotrzebowanie na gazy spożywcze. Są to gazy czyste poddawane bardzo dokładnej kontroli, która ma na celu wskazać ilość zanieczyszczeń lub innych gazów i substancji zawartych w badanym gazie. Jego jakość jest tym wyższa, im wyższy jest stopień jego czystości.

Gazy dla przemysłu spożywczego są stosowane głównie, jako dodatki do żywności. Ich jakość musi być zgodna z przyjętymi normami. Dostarczane są one w butlach przeznaczonych do przechowywania różnego rodzaju gazów oraz podlegają okresowym badaniom technicznym – zauważa przedstawiciel firmy Kamino z Warszawy, która jest producentem gazów technicznych i spożywczych oraz posiada własną napełnialnię gazów.

Gazy spożywcze mogą być wykorzystywane, m.in., jako dodatki, środki wspomagające oraz składniki, nie naruszając przy tym właściwości organoleptycznych i jakościowych. Gazy te pozwalają na optymalizację cykli produkcyjnych, rozszerzenie zasięgu terytorialnego i zdolności dystrybucyjnej, a także ograniczenie kosztów i strat spowodowanych odpadami produkcyjnymi.

Gazy spożywcze i ich zastosowanie

Najczęściej wykorzystywane gazy spożywcze to dwutlenek węgla, azot, tlen i argon. Jakie mają one zastosowanie w przemyśle spożywczym?

  • Dwutlenek węgla

Stosowany jest do wydłużenia okresu przydatności żywności do spożycia, gdyż powstrzymuje rozwój pleśni, grzybów, a także zapobiega namnażaniu się bakterii. Wydłużenie przydatności do spożycia sprawia, że można podnieść sprzedawalność wielu artykułów spożywczych. Jest to gaz bezbarwny, bezwonny i pozbawiony smaku. Stosuje się go często przy produkcji napojów alkoholowych, wód mineralnych nasycanych dwutlenkiem węgla, czy napojów słodzonych.

  • Azot

Jest on gazem obojętnym, który nie ma zapachu i charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie i tłuszczach. Najczęściej jest używany w celu wyparcia i zastąpienia tlenu w opakowaniach tuż przed ich zamknięciem, co zapobiega utlenianiu barwników, aromatów lub kwasów tłuszczowych.

  • Tlen

W większość przypadków jest on niepożądanym składnikiem atmosfery opakowania, jednak często stosowany jest dla podtrzymania czerwonego koloru świeżego mięsa. To właśnie dzięki niemu mięso nie blednie i nie rozwijają się w nim baterie tlenowe. Tlen zapobiega również rozwojowi organizmów beztlenowych, stąd często wykorzystywany jest, np. do pakowania świeżych ryb i owoców morza.

  • Argon

Jest produktem ubocznym w produkcji tlenu i azotu, który otrzymywany jest z destylacji ciekłego powietrza. To gaz spożywczy, który znajduje zastosowanie przy produkcji niektórych artykułów spożywczych, głównie tych w puszkach i butelkach, np. wina. Jest w pełni bezpieczny i używa się go w niewielkich ilościach.

Gazy spożywcze wykorzystuje się również do produkcji nabiału, który psuje się szybko w wyniku namnażania mikroorganizmów oraz jełczenia. Aby temu zapobiec i przeciwdziałać powstawaniu pleśni, nabiał pakuje się w opakowania zawierające gaz spożywczy. Gazy te wykorzystuje się także do pakowania pieczywa i innych wypieków, makaronów, czy gotowych posiłków. Bez nich nie byłoby też napojów gazowanych i musujących.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.