Czym są gazy spożywcze?
Gazy techniczne to materiały, które znajdują zastosowanie w praktycznie każdym obszarze życia. Stosowane są nie tylko w przemyśle metalowym i medycynie, ale także w branży spożywczej, szczególnie w różnych procesach produkcyjnych. Na ich działaniu w dużej mierze opiera się ciesząca dużą popularnością kuchnia molekularna. Sprawdź, jakie gazy są najczęściej wykorzystywane w branży spożywczej oraz jakie mają właściwości i zastosowanie.
Gaz spożywczy, czyli jaki?
Z roku na rok wśród konsumentów rośnie zapotrzebowanie na świeżość produktów spożywczych. Domagają się oni mniejszej ilości dodatków konserwujących i zwracają uwagę na bezpieczniejsze i świeższe produkty, co w konsekwencji zwiększa zapotrzebowanie na gazy spożywcze. Są to gazy czyste poddawane bardzo dokładnej kontroli, która ma na celu wskazać ilość zanieczyszczeń lub innych gazów i substancji zawartych w badanym gazie. Jego jakość jest tym wyższa, im wyższy jest stopień jego czystości.
Gazy dla przemysłu spożywczego są stosowane głównie, jako dodatki do żywności. Ich jakość musi być zgodna z przyjętymi normami. Dostarczane są one w butlach przeznaczonych do przechowywania różnego rodzaju gazów oraz podlegają okresowym badaniom technicznym – zauważa przedstawiciel firmy Kamino z Warszawy, która jest producentem gazów technicznych i spożywczych oraz posiada własną napełnialnię gazów.
Gazy spożywcze mogą być wykorzystywane, m.in., jako dodatki, środki wspomagające oraz składniki, nie naruszając przy tym właściwości organoleptycznych i jakościowych. Gazy te pozwalają na optymalizację cykli produkcyjnych, rozszerzenie zasięgu terytorialnego i zdolności dystrybucyjnej, a także ograniczenie kosztów i strat spowodowanych odpadami produkcyjnymi.
Gazy spożywcze i ich zastosowanie
Najczęściej wykorzystywane gazy spożywcze to dwutlenek węgla, azot, tlen i argon. Jakie mają one zastosowanie w przemyśle spożywczym?
- Dwutlenek węgla
Stosowany jest do wydłużenia okresu przydatności żywności do spożycia, gdyż powstrzymuje rozwój pleśni, grzybów, a także zapobiega namnażaniu się bakterii. Wydłużenie przydatności do spożycia sprawia, że można podnieść sprzedawalność wielu artykułów spożywczych. Jest to gaz bezbarwny, bezwonny i pozbawiony smaku. Stosuje się go często przy produkcji napojów alkoholowych, wód mineralnych nasycanych dwutlenkiem węgla, czy napojów słodzonych.
- Azot
Jest on gazem obojętnym, który nie ma zapachu i charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie i tłuszczach. Najczęściej jest używany w celu wyparcia i zastąpienia tlenu w opakowaniach tuż przed ich zamknięciem, co zapobiega utlenianiu barwników, aromatów lub kwasów tłuszczowych.
- Tlen
W większość przypadków jest on niepożądanym składnikiem atmosfery opakowania, jednak często stosowany jest dla podtrzymania czerwonego koloru świeżego mięsa. To właśnie dzięki niemu mięso nie blednie i nie rozwijają się w nim baterie tlenowe. Tlen zapobiega również rozwojowi organizmów beztlenowych, stąd często wykorzystywany jest, np. do pakowania świeżych ryb i owoców morza.
- Argon
Jest produktem ubocznym w produkcji tlenu i azotu, który otrzymywany jest z destylacji ciekłego powietrza. To gaz spożywczy, który znajduje zastosowanie przy produkcji niektórych artykułów spożywczych, głównie tych w puszkach i butelkach, np. wina. Jest w pełni bezpieczny i używa się go w niewielkich ilościach.
Gazy spożywcze wykorzystuje się również do produkcji nabiału, który psuje się szybko w wyniku namnażania mikroorganizmów oraz jełczenia. Aby temu zapobiec i przeciwdziałać powstawaniu pleśni, nabiał pakuje się w opakowania zawierające gaz spożywczy. Gazy te wykorzystuje się także do pakowania pieczywa i innych wypieków, makaronów, czy gotowych posiłków. Bez nich nie byłoby też napojów gazowanych i musujących.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana