Artykuł sponsorowany

Czym wyróżnia się tradycyjny schab wędzony?

Czym wyróżnia się tradycyjny schab wędzony?

Schab to mięso wieprzowe, które w polskich domach najczęściej spożywane jest po usmażeniu na patelni w ramach niedzielnego obiadu. Warto jednak pamiętać o innych sposobach przyrządzenia tego rodzaju mięsa, np. o wędzeniu. Aromat, smak i soczystość tak przygotowanego posiłku zaskoczy niejednego smakosza. Czym właściwie różni się schab wędzony od tego upieczonego lub usmażonego?

Tradycyjny schab wędzony, czyli wspaniały smak i aromat

Schab wędzony charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu swojskiego smaku i zapachu. Jest to więc produkt idealny szczególnie dla osób ceniących sobie wartościowe produkty o klasycznym aromacie. Tradycyjny schab wędzony, o charakterystycznym smaku i zapachu, bardzo często gości na świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy czy Bożego narodzenia bez wysokiej jakości wyrobów mięsnych, np. z Masarni Cekcyn.

Przeczytaj również: Typy narzędzi skrawających

Wysoką jakość wędzonki można uzyskać tylko poprzez wykorzystanie najlepszej jakości mięsa i klasycznych metod wędzenia. Najlepiej sprawdzają się do tego naturalne przyprawy i mięso od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Ważne, aby używane produkty nie zawierały sztucznych wzmacniaczy smaku czy fosforanów. Duże znaczenie ma również przebieg samego procesu obróbki. Wędzenie umożliwia skuteczne pozbycie się wody z mięsa pod wpływem ciepła z palonego drewna. Takie działanie przedłuża jego świeżość i jednocześnie dodaje mu charakterystycznego, tradycyjnego smaku i zapachu.

Przeczytaj również: Rodzaje urządzeń laboratoryjnych

Wędzenie — co warto o nim wiedzieć?

Oprócz najwyższej jakości składników i odpowiedniego przygotowania mięsa poprzez peklowanie, ociekanie i suszenie, duże znaczenie odgrywa również sam proces wędzenia. To jaki kolor, smak i zapach będzie miał schab, zależy od rodzaju wykorzystanego drewna. Najczęściej wybiera się tworzywo z drzew liściastych takich jak buk, dąb czy olcha, ale także z drzew owocowych. Warto zwrócić uwagę na wilgotność drewna, która powinna wynosić około 25%. Podczas wędzenia istotne jest także utrzymanie właściwej temperatury i stężenia dymu.

Przeczytaj również: Jak zamocować sznurek murarski do ściany?

Dym wędzarniczy powstaje w wyniku niecałkowitego spalania drewna i jego pochodnych. Jest to więc mieszanka różnorodnych substancji gazowych, pary i sadzy. Największe znaczenie w procesie obróbki, między innymi tradycyjnego schabu wędzonego, mają fenole — aromaty wchłaniane przez mięso. Stanowią one jeden z podstawowych elementów związków żywicznych. Ogromne znaczenie w trakcie wędzenia ma gęstość dymu i stopień przenikania wydzielających się substancji chemicznych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.