Dlaczego badanie żywności jest tak bardzo ważne
Jakość spożywanej przez nas żywności ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na to, czy dany produkt posiada odpowiednie certyfikaty. Jedzenie żywności z certyfikatem daje nam gwarancję wysokiej jakości i bezpieczeństwa spożywanych przez nas produktów. Aby dany artykuł spożywczy mógł zostać uznany za bezpieczny, musi przejść szereg rygorystycznych badań i testów.
Na czym polega badanie żywności?
Badanie, bądź też analiza żywności, polega na przeprowadzaniu serii testów zmierzających do stwierdzenia czy badany produkt jest bezpieczny dla ludzi tzn. czy jego spożywanie jest bezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów w firmie Spektrometria, która zajmuje się sprzedażą oraz serwisowaniem urządzeń do przeprowadzania kompleksowych badań laboratoryjnych: Badania żywności dzielą się na fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne. Zakres koniecznych do wykonania badań konkretnego produktu określany jest przez przepisy prawa krajowego i unijnego. To kluczowe badania zarówno dla konsumenta, jak i producenta żywności. Ogół analiz przeprowadzany jest przy użyciu nowoczesnych narzędzi laboratoryjnych w przystosowanych do tego placówkach badawczych.
Czy spożywanie nieprzebadanych pokarmów może być niebezpieczne?
Substancje dostarczane wraz z pożywieniem odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka, stąd istotne jest, by nie wprowadzać do niego substancji szkodliwych. Stosowanie środków chemicznych i sztucznych polepszaczy smaku wśród producentów żywności jest dziś bardzo powszechne. Dlatego też tak ważne jest, by zwracać uwagę, czy spożywane przez nas produkty są przebadane i posiadają odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa. Spożywanie nieprzebadanych pokarmów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Narzędzia wykorzystywane podczas badań żywności
Badania żywności przeprowadzane są na potrzeby producentów żywności lub Sanepidu. Kompleksowe badanie opiera się na serii analiz, wśród których warto wymienić, chociażby analizę akryloamidu, chloramfenikolu, metabolitów, barwników, pestycydów, alergenów, antybiotyków, karbaminianów, kannabinoidów, mykotoksyn, aflatoksyn czy związków chinolonów i fluorochinolonów.
Do przeprowadzania badań żywności wykorzystywane są innowacyjne instrumenty laboratoryjne, takie jak spektrometry masowe. Analiza żywności to jedna z najważniejszych sfer zastosowania spektrometrii mas. Dzięki szerokiej gamie rozwiązań dedykowanych tego rodzaju badaniom możliwe jest uzyskanie spójnych, dokładnych i powtarzalnych wyników w zakresie analiz dotyczących żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana