Dlaczego makaron durum uznawany jest za zdrowszy?
Od kiedy nastała moda na dietę bezglutenową, każda pszenica traktowana jest jak niebezpieczny wróg. Tymczasem po pierwsze osoby, które nie mają alergii na gluten, nie powinny z niej rezygnować, a po drugie jest wiele odmian pszenicy, po które warto sięgać ze względu na ich cenne wartości odżywcze. Należy do nich pszenica durum. Nie bez powodu właśnie makaron durum uznaje się za zdrowszy od zwykłego.
Makaron durum – dlaczego warto go jeść?
Pszenica durum to twarda pszenica, z której wytwarza się mąkę zwaną semoliną. Jej cenne właściwości zostały już dawno zbadane i opisane. Okazuje się, że stanowi ona cenne źródło:
witamin B1, B2, B5 i B6 – dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
potasu – przy jednoczesnym braku sodu (zawiera go naprawdę niewielkie ilości), co czyni z niej świetny posiłek dla osób z chorobami serca,
luteiny – która bardzo korzystnie wpływa na wzrok,
żelaza – niezbędnego do zapobiegania anemii,
cynku – ważnego dla skóry, włosów, paznokci oraz układu immunologicznego i sprawności intelektualnej,
fosforu – potrzebnego dla utrzymania zdrowych kości i zębów,
manganu – wspierającego produkcję hormonu tarczycy i uczestniczącego w procesach wchłaniania oraz magazynowania żelaza,
miedzi – odgrywającej ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia oraz niezbędnej w tworzeniu melaniny i w syntezie wielu białek.
Już ta lista wartości odżywczych stanowi ważny argument, żeby makaron durum stał się częścią zdrowej diety każdego, kto nie ma problemów z trawieniem glutenu.
Makaron durum – indeks glikemiczny i kaloryczność
Co jeszcze powoduje, że makaron durum jest zdrowszy od makaronu ze zwykłej pszenicy? Otóż jego ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny (IG 44). Ponieważ nie powoduje silnych wyrzutów insuliny do krwi, mogą po niego sięgać także osoby z cukrzycą. Trzeba jednak mieć na uwadze, żeby gotować makaron al dente. Im bardziej zostanie rozgotowany, tym wyższy będzie IG.
Na korzyść stosowania makaronu durum przemawia także jego niska kaloryczność. 100 g gotowanego makaronu ma tylko 158 kcal. Można więc jeść go bez obawy o swoją linię, zachowując oczywiście umiar.
Producentem pysznych i różnorodnych w formie makaronów durum jest firma ANNA z Warszawy. Już od 1993 r. zajmuje się wytwarzaniem szerokiej gamy makaronów, używając do tego celu jedynie najwyższej jakości naturalnych składników. Oferowane przez nią produkty powstają z wyselekcjonowanych gatunków zbóż, w tym pszenicy durum, świeżych jaj i przypraw. Właśnie takie makarony warto uczynić stałym gościem w swoim menu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana