Dlaczego należy unikać przetworzonej żywności?
Żywność o wysokim stopniu przetworzenia jest coraz częściej dostępna na sklepowych półkach. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim szybkim czasem przygotowania i łatwością odgrzania. Nie ma to jednak nic wspólnego ze specjalnie skomponowaną dietą pudełkową, która uwzględnia wszystkie niezbędne makroskładniki. Sprawdź, dlaczego warto unikać przetworzonej żywności, a także jakie są alternatywne opcje.
Dlaczego żywność o wysokim stopniu przetworzenia jest niezdrowa?
Wysokoprzetworzona żywność to m.in. gotowe dania, które są najczęściej widoczne w sklepowych lodówkach i zamrażarkach. Choć jest to wygodna i szybka opcja posiłku, to należy mieć świadomość, że są to produkty, które przeważnie są ubogie w korzystne dla organizmu wartości odżywcze. Co więcej, dominują w nich substancje dodatkowe w postaci barwników, wzmacniaczy smaku, emulgatorów i stabilizatorów. Mają one za zadanie wydłużyć przydatność do spożycia, aczkolwiek w nadmiarze mogą mieć zły wpływ na stan zdrowia konsumenta. „Ulepszacze" mogą sprzyjać rozwojowi chorób przewlekłych, powodować alergie, jak również wpływać na gorsze samopoczucie i trawienie.
Produkty o wysokim stopniu przetworzenia to również słone i słodkie przekąski, napoje, sosy, wyroby cukiernicze itp. W tego rodzaju produktach, oprócz wymienionych substancji dodatkowych, często obecne są tłuszcze trans, które są szczególnie szkodliwe. Przyczyniają się do rozwoju chorób miażdżycowych, jak również do nowotworów. W związku z tym żywność wysokoprzetworzona to przede wszystkim produkty wysokokaloryczne, ubogie w zdrowe mikro- i makroskładniki, za to z dużą ilością zbędnych substancji dodatkowych.
Dieta pudełkowa jako alternatywa dla osób zapracowanych
Po gotowe dania sięgają głównie osoby, które nie mają wystarczająco czasu na przygotowanie posiłku. Konsekwencją częstego spożywania takich produktów może być jednak gorszy stan zdrowia i dodatkowe kilogramy. Chcąc zadbać o dostarczenie organizmowi zdrowych i potrzebnych składników – nie tracąc czasu na gotowanie – dobrym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa. Współczesne cateringi dietetyczne dbają nie tylko o zachowanie proporcji makroskładników i kalorii, ale także o jakość składników. Przykładem jest catering dietetyczny Kukuła Healthy Food, który w swoich jadłospisach skupia się przede wszystkim na wykorzystywaniu naturalnych i niskoprzetworzonych produktów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana