Dlaczego Polacy pokochali food trucki?
Food trucki znane są z tego, że oferują dobre jedzenie, które podawane jest w stosunkowo szybkim czasie. Przygotowany posiłek przeważnie jest łatwy w spożyciu po drodze, chociaż przy coraz większej ilości przyczep z jedzeniem można zaobserwować leżaki lub krzesła, a nawet specjalnie wydzielone strefy do spożywania posiłków. Dowiedz się, dlaczego food trucki są tak uwielbianą formą zamawiania jedzenia.
Food trucki obecne na imprezach kulinarnych i nie tylko
Ponieważ food trucki mają postać przyczep na kółkach z wewnętrzną częścią gastronomiczną, przeznaczoną do przygotowywania posiłków, mogą z łatwością przemieszczać się w różne rejony miasta. Chociaż, przeważnie znajdują się w określonym, stałym miejscu, nic nie stoi na przeszkodzie, by food trucki zjeżdżały się na imprezy, festiwale i inne wydarzenia powiązane z kulturą oraz gastronomią. Między innymi w ten sposób zdobyły ogromną popularność i sympatię Polaków. Zloty food trucków to świetna okazja na spędzenie czasu wraz z rodziną i przyjaciółmi na zewnątrz. Jednym z niesamowicie uwielbianych i znanych w Bielsku-Białej food trucków jest Chefs on wheels, serwujący doskonałe burgery.
Dobre, szybkie i łatwe do spożycia jedzenie
Założeniem food trucków jest możliwość zjedzenia dobrego, ciepłego i szybko przygotowanego posiłku. Ludzie chętnie korzystają z takiej możliwości po drodze do pracy, szkoły, na uczelnię lub w przerwach od codziennych obowiązków. Ponieważ ochota na jedzenie z przyczepy gastronomicznej może najść również w domu, coraz więcej lokali na kółkach oferuje możliwość dostawy swoich posiłków. Niezwykle popularne są burgery z dostawą na terenie Bielsko-Białej, jak również frytki, kebaby czy zapiekanki z food trucków. Niektóre przyczepy rozszerzają swoją ofertę także o dodatki pasujące do serwowanych produktów czy napoje.
Inspiracje kulinarne odległymi regionami
Oferta niektórych food trucków koncentruje się wokół inspiracji kulinarnych odległymi regionami. Bez trudu można znaleźć przyczepy serwujące jedzenie amerykańskie, włoskie, meksykańskie czy gruzińskie. Bardzo popularne stają się też budki tematyczne, które podają żywność bazującą na określonej grupie produktów. Stąd też znaleźć można również food trucki podające głównie jedzenie wegańskie czy wegetariańskie, zupy, pierożki czy naleśniki słodkie lub wytrawne. Przyczepy specjalizujące się w makaronach, burgerach i innych mniej lub bardziej typowych posiłkach są niesamowicie uwielbiane przez Polaków, a z roku na rok zdobywają coraz większe grono wielbicieli.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana