Dlaczego soczewica jest dobra dla zdrowia?
Soczewica jest rośliną strączkową, która należy do rodziny roślin motylkowych Fabaceae (Papilionaceae). W kuchni ceni się ją za smak i szereg wartości odżywczych. Podobnie jak groch, bób, fasola i soja jest cennym źródłem białka, soli mineralnych i witamin. Jakie korzyści zdrowotne niesie włączenie do diety soczewicy, szczególnie tej pochodzącej z upraw ekologicznych?
Źródło białka o wysokiej wartości odżywczej
Soczewica i inne rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, manganu, potasu oraz witamin z grupy B. Zawierają również izoflawony i polifenole. Nasiona roślin strączkowych zaleca się na diecie redukcyjnej we wspomaganiu leczenia otyłości oraz profilaktyce i leczeniu:
cukrzycy,
nowotworów,
chorób układu krążenia,
zespołu policystycznych jajników.
Rośliny strączkowe regulują również funkcjonowanie przewodu pokarmowego i gospodarkę hormonalną u kobiet. Istotne, aby nasiona pochodziły z bezpiecznego źródła. Najwyższej jakości polska soczewica BIO z certyfikatem pochodzenia znajduje się m.in. w ofercie sklepu internetowego z żywnością ekologiczną Bals’Amore.
Chleb bezglutenowy z soczewicy
Z uwagi na swoje właściwości soczewica jest wykorzystywana m.in. do wypieku chleba bezglutenowego. Pieczywo z mieszanki wypiekowej zawierającej mąkę z nasion soczewicy, ciecierzycy i kukurydzy ma większą objętość, lepszą teksturę i porowatość miękiszu. Chleb zawiera więcej białka i może być spożywany przez wszystkich konsumentów, nie tylko pozostających na diecie bez glutenu.
Dobra alternatywa dla mięsa
Czarna, czerwona i zielona soczewica jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Wprowadzenie nasion BIO do diety roślinnej może przynieść korzyści zdrowotne, jednak należy ją prawidłowo zbilansować. Rośliny strączkowe wykorzystuje się jako substytut białka zwierzęcego w dietach indywidualnych i przemyśle spożywczym, ponieważ dobrze uzupełniają niedobory składników mineralnych, białek i witamin B12 i D. Spożywanie soczewicy, ale również grochu, fasoli i soi zmniejsza zatem zagrożenia zdrowotne, na jakie narażone są osoby pozostające na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana