Artykuł sponsorowany

Dlaczego soczewica jest dobra dla zdrowia?

Dlaczego soczewica jest dobra dla zdrowia?

Soczewica jest rośliną strączkową, która należy do rodziny roślin motylkowych Fabaceae (Papilionaceae). W kuchni ceni się ją za smak i szereg wartości odżywczych. Podobnie jak groch, bób, fasola i soja jest cennym źródłem białka, soli mineralnych i witamin. Jakie korzyści zdrowotne niesie włączenie do diety soczewicy, szczególnie tej pochodzącej z upraw ekologicznych?

Źródło białka o wysokiej wartości odżywczej

Soczewica i inne rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, manganu, potasu oraz witamin z grupy B. Zawierają również izoflawony i polifenole. Nasiona roślin strączkowych zaleca się na diecie redukcyjnej we wspomaganiu leczenia otyłości oraz profilaktyce i leczeniu:

  • cukrzycy,

  • nowotworów,

  • chorób układu krążenia,

  • zespołu policystycznych jajników.

Rośliny strączkowe regulują również funkcjonowanie przewodu pokarmowego i gospodarkę hormonalną u kobiet. Istotne, aby nasiona pochodziły z bezpiecznego źródła. Najwyższej jakości polska soczewica BIO z certyfikatem pochodzenia znajduje się m.in. w ofercie sklepu internetowego z żywnością ekologiczną Bals’Amore.

Chleb bezglutenowy z soczewicy

Z uwagi na swoje właściwości soczewica jest wykorzystywana m.in. do wypieku chleba bezglutenowego. Pieczywo z mieszanki wypiekowej zawierającej mąkę z nasion soczewicy, ciecierzycy i kukurydzy ma większą objętość, lepszą teksturę i porowatość miękiszu. Chleb zawiera więcej białka i może być spożywany przez wszystkich konsumentów, nie tylko pozostających na diecie bez glutenu.

Dobra alternatywa dla mięsa

Czarna, czerwona i zielona soczewica jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Wprowadzenie nasion BIO do diety roślinnej może przynieść korzyści zdrowotne, jednak należy ją prawidłowo zbilansować. Rośliny strączkowe wykorzystuje się jako substytut białka zwierzęcego w dietach indywidualnych i przemyśle spożywczym, ponieważ dobrze uzupełniają niedobory składników mineralnych, białek i witamin B12 i D. Spożywanie soczewicy, ale również grochu, fasoli i soi zmniejsza zatem zagrożenia zdrowotne, na jakie narażone są osoby pozostające na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.