Dlaczego tradycyjne pasztety są lepsze od tych sklepowych?
Wszystkie przetwory mięsne powstające według tradycyjnych receptur i z dobrze znanych i lubianych składników cieszą się dużą popularnością. Dotyczy to zarówno klasycznych wędlin czy mięs pieczonych, jak i chętnie wybieranych pasztetów. Są one kupowane głównie ze specjalnych okazji – zwłaszcza na Wielkanoc – lecz je się je właściwie przez cały rok. Konsumenci z reguły preferują pasztety wytwarzane metodami „domowymi”, mniej ceniąc wyroby masowe.
Czym wyróżniają się tradycyjne pasztety?
Pasztety są klasycznym wyrobem obecnym w wielu tradycjach kulinarnych, szczególnym uznaniem cieszą się w polskich kuchniach regionalnych. Pasztety mogą być przygotowywane z różnych mięs, w tym z bardzo wartościowego pod względem składników odżywczych drobiu – zwykle wybierane w tym celu są gatunki nieco tłustsze, takie jak kaczki czy gęsi. Przyrządza się również pasztety z dziczyzny – sarniny, zajęcy bądź dzików. Na ogół najchętniej jedzone są jednak pasztety z wieprzowiny lub mieszanki wieprzowo-wołowej. Cechą charakterystyczną pasztetów jest ich konsystencja, która powinna być na tyle spoista, by dawały się one swobodnie kroić. Jest ona efektem procesu wytwarzania tego wyrobu, który powstaje przez rozdrobnienie podduszonego mięsa, które jest wzbogacane pewną ilością tłuszczu oraz podrobów np. wątróbki, a także doprawiane w zależności od przepisu sporą ilością ziół i przypraw – tradycyjnymi takimi jak ziele angielskie i liść laurowy oraz jałowiec, a także orientalnymi, m.in. imbirem, gałką muszkatołową czy anyżem. Do pasztetów dodaje się też często owoce żurawiny lub śliwki. Na ogół do pasztetu stosuje się też cebulę lub czosnek. Klasyczne pasztety można znaleźć w ofertach najlepszych hurtowni wędlin. W Krakowie sprzedaje je Małopolskie Centrum Dystrybucji INTER – WEN.
Jak najlepiej smakują pasztety tradycyjne?
Pasztety jada się podobnie jak wędliny i mięsa pieczone na zimno, serwując je na półmiskach. W zależności od upodobań kulinarnych ich smak można wzbogacać popularnymi marynatami np. grzybkami, gruszkami czy dynią. Wielu zwolenników ma też dodawanie ćwikły lub chrzanu oraz przetworów z żurawiną. Małopolskie Centrum Dystrybucji INTER – WEN oferuje szeroki wybór wędlin i przetworów mięsnych od uznanych producentów, a także produkty pod marką własną „Magnat”.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana