Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto pozyskiwać mięso z rodzinnych masarni?

Dlaczego warto pozyskiwać mięso z rodzinnych masarni?

Coraz więcej osób decyduje się na zakupy w rodzinnych masarniach, rezygnując tym samym z oferty supermarketów. Chociaż ceny wydają się korzystniejsze w „sieciówkach”, klienci chwalą sobie m.in. jakość podobnych produktów. Czy podobne przekonanie jest jednak prawdziwe? Oto, dlaczego warto odwiedzić najbliższy, prywatny zakład mięsno-wędliniarski.

Nie trzeba całkowicie rezygnować ze spożycia mięsa, aby zadbać o swoje zdrowie oraz planetę. Wystarczy jeść zalecaną ilość wyrobów (ok. pół kilograma na tydzień) oraz zadbać o źródło ich pozyskiwania. Najlepiej, by kupowane produkty pochodziły z rodzinnych i godnych zaufania masarni, które wytwarzają wędliny w naturalny sposób ( z tzw. wędliniarskiej manufaktury).  Należy przyznać, że popularność podobnych zakładów znacznie wzrasta, tak samo, jak świadomość konsumencka. Im bardziej poszerza się wiedzę na temat sklepowych ofert, tym częściej podejmuje się lepsze decyzje zakupowe.

Czemu warto udać się na zakupy do prywatnej masarni? 

Produkty wędliniarskie z „sieciówek” zawierają znacznie mniejszą ilość mięsa, ponieważ stawia się na tańszy, bardziej „wydajny” sposób produkcji. Jak wyjaśniają specjaliści z  firmy TOŁŁOCZKO z Kruszyny k/Słupska, takie wyroby są uzupełniane sztucznymi dodatkami, żeby uzupełnić ewentualne braki, a także wykonywane ze zmielonych, mechanicznie oddzielonych „resztek”. Rodzinne masarnie oferują nieco droższą alternatywę, jednak gwarantują przy tym znacząco wysoką jakość wyrobów wędliniarskich – używają 100% mięsa różnych gatunków do produkcji kiełbas, wędzonek itd.

Wyroby pochodzące z takich zakładów są naturalne, wykonane według tradycyjnych receptur, często zastrzeżone przez samych właścicieli – przekazywane z pokolenia na pokolenie (chodzi o Ochronę Marki i Produktu – receptura zostaje zastrzeżona w Urzędzie Patentowym). Warto również podkreślić, że mięso najczęściej pochodzi z lokalnych, rolniczych hodowli (tutaj z Kaszub), co sprawia, że zachowuje świeżość, smak i jakość – bez nastrzyku. Skorzystanie z oferty rodzinnej firmy TOŁŁOCZKO jest również okazją do skosztowania wykwintnych  kompozycji smakowych, ponieważ prywatni przedsiębiorcy decydują m.in. o rodzajach stosowanych przypraw, gatunków mięsa użytych do wyrobu. Ostatnio coraz więcej stawiają na dziczyznę z polskich lasów (dzik, sarna, jeleń, daniel itd.).

Rodzinne masarnie: przepis na wysokojakościowe produkty 

Wędliny pochodzące z prywatnych, mniejszych zakładów mają wyrazisty smak i aromat, odróżniający się od  tańszych wyrobów z „sieciówek”. Produkty zaskakują oryginalnym smakiem, zapachem i przypominają o „smakach” z dzieciństwa. W każdym kęsie czuć nie tylko jakość mięsa, ale także fantazję, z jaką został skomponowany przepis. W rodzinnej masarni czasem można zaczerpnąć także rady na temat konkretnego surowca czy sposobu, w jaki powinien być spożywany i przygotowany. Firma robi też usługę przerobu, wędzenia z powierzonego mięsa z dokumentami pochodzenia i badania – HDI.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.