Artykuł sponsorowany

Dlaczego wołowina idealnie nadaje się do burgerów?

Dlaczego wołowina idealnie nadaje się do burgerów?

Od kilku lat burgery znowu są na kulinarnym topie. Można je zamówić nie tylko w licznych burgerowniach, ale też w eleganckich restauracjach. O tym, czy burger będzie smaczny, decyduje wiele czynników m.in. świeżość i jakość produktów użytych do jego przygotowania. Jednak wszyscy znawcy burgerów podkreślają, że sercem każdego tradycyjnego burgera jest kotlet i to koniecznie z wołowiny. Sprawdźmy zatem dlaczego wołowina to idealne mięso na burgery?

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Mięso wołowe jest bardzo cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również odżywcze. Stanowi ono bogate źródło łatwo przyswajalnego białka tak potrzebnego ludzkiemu organizmowi. Co więcej, charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością tłuszczu, np. 100 g polędwicy wołowej zawiera jedynie od 3 do 5 g tłuszczu, co na tle innych rodzajów mięs jest wynikiem bardzo dobrym. W mięsie wołowym znajdziemy również szereg witamin m.in. A i E oraz sporą porcję żelaza. Jednak o tym, że to właśnie wołowina jest idealna do przygotowania burgerów, przesądzają inne zalety tego mięsa. Jak wyjaśnia specjalista z kompleksu kulinarnego Słony Spichlerz w Gdańsku:

Wołowina cechuje się niezwykłą soczystością, kruchością i miękkością. Dzięki temu nawet po poddaniu jej obróbce termicznej wciąż zachowuje te właściwości. Do przygotowania burgerów najlepiej wykorzystać antrykot, łopatkę lub rostbef. Te elementy tuszy wołowej zawierają bowiem optymalną ilość tłuszczu, która w przypadku burgerów powinna wynosić od 20 do 30 procent. Odpowiednia proporcja mięsa i tłuszczu gwarantuje, że burgery będą nie tylko soczyste, smaczne, ale również pożywne. Inną równie ważną kwestią jest przygotowanie mięsa wołowego na burgery. Najlepszy efekt uzyskamy, mieląc wołowinę na sitku o bardzo grubych oczkach. Warto też pamiętać, że zmielona wołowina nie lubi, gdy się ją długo wyrabia, staje się wtedy mało elastyczna i mniej soczysta. Optymalny czas wyrabiania burgerów to jedna minuta. Przyprawy i burger raczej nie idą z sobą w parze. Dobrej jakości wołowinie wystarczy odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zaleca się, aby przypraw nie dodawać w czasie wyrabiania i formowania kotletów, gdyż sól rozpuszczając białko, odbierze burgerowi kruchość. Dlatego najlepiej przyprawiać burgery tuż przed lub po usmażeniu.

Jak wybrać wołowinę dobrej jakości?

Wołowina wołowinie nierówna, dlatego poszukując mięsa najwyższej jakości, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim wybierać jedynie wołowinę pochodzącą od zwierząt ras mięsnych, która w odróżnieniu od ras mlecznych ma zupełnie inne właściwości kulinarne, m.in. nie twardnieje podczas obróbki termicznej. Poza tym dieta bydła mięsnego jest zupełnie inna niż mlecznego, a to wpływa na zawartość białka i witamin w mięsie. Stąd też najlepsze burgery powstają wyłącznie z wołowiny ras mięsnych. Warto także zwracać uwagę na pochodzenie mięsa. Polska nie ma tradycji hodowli ras mięsnych, dlatego poszukując takiej wołowiny najlepiej wybierać mięso od producentów z USA, Brazylii czy Argentyny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.