Do czego służy kiełkownica?
Coraz częściej mówi się o tym, że kiełki, czyli rośliny we wczesnej fazie rozwoju, zawierają dużą ilość substancji odżywczych. Ich jedzenie wspomaga dbanie o zdrowie, utrzymanie prawidłowej masy ciała czy odporność organizmu na infekcje. Kiełkownica w domu sprawi,,że przy minimalnym nakładzie finansowym możemy cieszyć się smakiem i korzystać z właściwości zdrowotnych naszych ulubionych warzyw.
Do czego służy kiełkownica?
Kiełkownica tworzy doskonałe warunki do kiełkowania nasion. W zależności od tego, na jaki model urządzenia się zdecydujemy, zyskamy jedno lub wielopoziomowy system, na którym umieścimy różne rodzaje warzyw. Wielopoziomową kiełkownicę można znaleźć m.in. w ofercie firmy TORAF.
Poszczególne piętra konstrukcji są od siebie oddzielone bezpiecznym dla żywności tworzywem, w którym znajdują się wypustki. Nadmiar wody często przyczynia się do gnicia upraw czy rozwoju chorób grzybowych. Wypustki umożliwiają odprowadzanie nadmiaru wody, przez co poziom wilgotności wewnątrz kiełkownicy nie zagraża uprawom.
Kiełkownica jest również wyposażone w system wentylacji, którego zadaniem jest odprowadzenie produktów wymiany gazowej na zewnątrz i dostarczenie kiełkom świeżego powietrza. Ważne jest również to, żeby wybrane urządzenie miało przezroczysty kolor dzięki czemu światło w jego wnętrzu będzie rozprowadzone równomiernie.
Korzyści płynące z hodowli kiełków w kiełkownicy.
Używanie kiełkownicy sprawia, że hodowanie kiełków jest łatwiejsze i wydajniejsze, niż w przypadku stosowania tradycyjnych metod kiełkowania. We wnętrzu naczynia panują warunki zbliżone do tych w szklarni. Temperatura, poziom wilgotności, ilość światła przyspieszają rozwój nasion, więc już po kilku dniach możemy cieszyć się smacznymi kiełkami pełnymi substancji odżywczych. Uprawa w kiełkownicy trzypoziomowej pozwala zyskać dużą ilość nasion przy wykorzystaniu niewielkiej przestrzeni domowej.
Jakie kiełki można uprawiać w naczyniu?
W domowych kiełkownicach najczęściej uprawia się kiełki:
rzodkiewki,
brokuła,
słonecznika,
rzeżuchy,
lucerny,
buraka.
Użycie kiełkownicy sprawia, że proces uprawy nasion na kiełki przebiega w bezpiecznych dla nich i kontrolowanych warunkach. Kiełki są zabezpieczone przed gniciem i szybko nadają się do spożycia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana