Artykuł sponsorowany

Fakty i mity na temat szkodliwości produktów spożywczych na zęby

Fakty i mity na temat szkodliwości produktów spożywczych na zęby

Czy czekolada naprawdę psuje zęby? Dlaczego niektóre warzywa mają negatywny wpływ na uzębienie? Nad tymi pytaniami głowi się niejedna osoba. Może też należysz do tego grona? Warto wiedzieć, że wokół szkodliwości produktów spożywczych na zęby narosło wiele mitów. Nie powinno się wierzyć we wszystko, co słyszy się od znajomych czy też przeczyta w niezweryfikowanych źródłach internetowych. Zatem co w rzeczywistości szkodzi uzębieniu?

Fakty na temat szkodliwości produktów spożywczych na zęby

Jednym z niepodważalnych faktów jest to, że cukier ma destrukcyjny wpływ na szkliwo. To też główna przyczyna powstawania próchnicy. Najlepszą pożywką dla bakterii, w tym L. acidophilus i paciorkowców, są cukry proste, których najwięcej jest w słodyczach – czekoladzie, cukierkach, ciastkach oraz innych łakociach. Zwłaszcza w kleistych słodkościach, takich jak toffi, które błyskawicznie osadzają się na zębach.

Bakterie w trakcie metabolizacji cukrów, wytwarzają kwas, a on w połączeniu ze śliną tworzy płytkę nazębną. To potocznie zwany osad, który często możesz poczuć, gdy dotkniesz językiem uzębienia. Najmniej szkodliwa jest gorzka czekolada, gdyż ma niewiele cukru i zawiera substancje bakteriobójcze.

Idąc tym tropem, warto bliżej przyjrzeć się coli i słodkim napojom. Okazuje się, że w małej puszce coca-coli jest około… 7 łyżeczek cukru! Podobnie w potocznie zwanych „energetykach”. Chociaż niektórzy twierdzą, że cola rozpuszcza zęby (co jest oczywiście mitem!) i tak destrukcyjnie działa na szkliwo. Specjaliści stomatolodzy mówią, że nawet nadmiar naturalnych soków, bogatych w sacharozę, fruktozę i maltozę nie jest wskazany – szczególnie dla dzieci.

Faktem jest, że nie tylko słodkie niszczy. Podobnie słone przekąski, które… również obfitują w cukier. Skrobia w chipsach rozkłada się na cukry proste. Wniosek? Nadmiar słodyczy i niezdrowych solonych produktów nie jest wskazany.

Mity na temat szkodliwości produktów spożywczych na zęby

Warzywa to samo zdrowie? Niekoniecznie. Szpinak, rabarbar, szczaw mogą uszkodzić kości i zęby, gdyż zawierają dużo kwasu szczawiowego. Kwas szczawiowy należy do substancji anty-odżywczych. Źle wpływa na przyswajanie wapnia i magnezu. Warto ich nadmiar zastąpić nabiałem, w tym mlekiem, twarogiem, kefirem, maślanką czy jogurtem. Produkty bogate w wapń obniżają ilość kwasów – mówi specjalista z gabinetu lek. stom. Violetty Adamko.

Wiele osób uważa, że gryzienie orzechów wzmacnia zęby. To kolejny mit, gdyż te twarde smakołyki mogą nawet doprowadzić do ich uszkodzenia. Warto zastąpić orzechy na przykład surową marchwią, która jest bogata w witaminy A,C,E i K.

Ostatni mit dotyczy kawy, herbaty i alkoholu. Nie wierz w to, że nie mają one negatywnego wpływu na uzębienie. Niestety, ale zmieniają jego barwę na ciemniejszą. Alkohol natomiast zawiera cukry, które uszkadzają szkliwo. Warto więc w miarę możliwości ograniczyć te używki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.