Artykuł sponsorowany

Formy do pieczenia – z jakich materiałów powinny być wykonane?

Formy do pieczenia – z jakich materiałów powinny być wykonane?

Formy do pieczenia różnią się między sobą kształtem, wielkością i przeznaczeniem. Wiele z nich jest dostosowanych do przygotowywania tylko konkretnych potraw i wypieków. Ułatwiają one pieczenie, obróbkę termiczną, a następnie podawanie żywności. Materiały, z jakich są wykonane, mają ogromne znaczenie na cały ten proces. Dobrze dobrane formy pozwolą na dokładne wypieczenie ciasta, bez konieczności późniejszego zeskrobywania wysuszonych fragmentów.

Na jakie materiały postawić?

Akcesoria do pieczenia są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Świetnie sprawdzają się nie tylko w przypadku słodkich wypieków, ale także pełnowartościowych posiłków. Odpowiednie formy przydadzą się bowiem podczas pieczenia zapiekanki, lasagne, bądź faszerowanego mięsa.

Formy aluminiowe są jednym z popularniejszych wyborów. Cechują się niską ceną i wysoką trwałością, a także łatwością w przechowywaniu i konserwacji. Jeśli będzie przestrzegać się podstawowych wytycznych (takich jak nieużywanie zmywarki i stosowanie papieru do pieczenia) są w stanie przetrwać w kuchni latami. Dużym atutem jest także ich przepuszczalność ciepła, bowiem potrawy i desery znacznie szybciej się w nich pieką niż w przypadku innych materiałów.

Wielbicielom słodyczy są polecane formy silikonowe. Uniemożliwiają przypieczenie się ciasta w piekarniku, gdyż nie przewodzą ciepła tak dobrze, jak formy ze stali i aluminium. Wielu cukierników traktuje to jednak jako zaletę. Ponadto tego rodzaju formy ułatwiają bezproblemowe wydobywanie wypieków ze środka. Jednym z najpopularniejszych rodzajów form silikonowych są te do muffinów, które pozwalają na wypiekanie pulchnych i miękkich w środku babeczek.

W wielu kuchniach można znaleźć także formy porcelanowe lub szklane. Tego rodzaju naczynia świetnie sprawdzą się w przypadku wypiekania niesłodkich potraw. Nie są wymagające i łatwe w utrzymaniu. Dodatkowo wszelkie tłuszcze, takie jak margaryna lub masło, doskonale się w nich rozpuszczają. Ich atutem jest również możliwość mycia w zmywarce.

W jakie formy zainwestować?

W swojej kuchni dobrze jest posiadać kilka rodzajów form. Dzięki temu możliwe będzie przygotowywanie różnego rodzaju potraw bez konieczności ograniczania się do jednego rodzaju. Eksperymenty bywają niekiedy wskazane, ale nie trzeba specjalnie utrudniać sobie czasu spędzonego w kuchni.

Uniwersalnym wyborem są formy aluminiowe. W szafce kuchennej dobrze jest mieć tortownicę i niewielką blaszkę w kształcie prostokąta. Znacząco rozszerzy to możliwości kulinarne domowników. Wielbiciele makaronów i zapiekanych posiłków powinni wyposażyć się także w szklaną formę. Z kolei w asortymencie aspirujących cukierników nie może zabraknąć wykonanej z miękkiego silikonu formy na muffiny – podpowiada pracownica sklepu internetowego Practic, produkującego unikatowe wyposażenie do kuchni.

Dobór asortymentu do pieczenia zależny jest od indywidualnych potrzeb domowników. Warto mieć jednak na uwadze właściwości poszczególnych materiałów na wypieki. Pieczenie bywa karkołomną czynnością. Aby ją sobie uprzyjemnić, dobrze jest wybrać taki zestaw form, który okaże się niezawodny w każdej sytuacji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.