Gazowa czy elektryczna — na jaką kuchnię się zdecydować?
Piekarnik i płyta grzewcza to bez wątpienia główne elementy wyposażenia każdej kuchni. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na zakup obu tych urządzeń oddzielnie, czyli na zastosowanie kuchennego sprzętu AGD do zabudowy. Cały czas dużą popularnością cieszą się wciąż kuchenki wolnostojące, które są połączeniem piekarnika i płyty kuchennej. W artykule przedstawiamy najważniejsze rodzaje i funkcje kuchenek oraz opisujemy zalety i wady ich poszczególnych rodzajów.
Jakie są rodzaje i funkcje kuchenek wolnostojących?
Kuchenki wolnostojące to rodzaj kuchennego sprzętu AGD, który składa się z dwóch elementów. Na dole umieszczony jest piekarnik, od góry płyta grzewcza. Jeszcze 30 lat temu dostępny był w zasadzie tylko jeden rodzaj takich urządzeń, czyli kuchenki gazowe. Obecnie wybór jest większy i zamiast nich można kupić kuchenki elektryczne lub urządzenia, które są połączeniem obu sposobów zasilania, czyli kuchnie gazowo-elektryczne. Poszczególne modele urządzeń mogą się między sobą różnić także swoją funkcjonalnością. Zapewniają różne funkcje gotowania i pieczenia oraz mogą mieć zastosowane różne czujniki i zabezpieczenia przed poparzeniem, a w przypadku urządzeń gazowych także przed ulatnianiem się gazu.
A na jaki rodzaj kuchni wolnostojącej warto jest się zdecydować? Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu Agdsmart.pl:
Podczas wybierania kuchni wolnostojącej najważniejsze są parametry użytkowe konkretnych modeli urządzeń, czyli m.in. moc płyty kuchennej i piekarnika, pojemność piekarnika, dostępne zabezpieczenia oraz rodzaje zastosowanych w kuchni udogodnień. Wybór wszystkich tych elementów będzie jednak inny w zależności od rodzaju urządzenia, czyli od sposobu jego zasilania. I to właśnie od tego parametru powinno się zacząć wybór kuchenki wolnostojącej.
Zalety i wady kuchenek gazowych
Najbardziej tradycyjnym rodzajem kuchni wolnostojących są kuchnie gazowe. W takim urządzeniu zarówno piekarnik jak i palniki są zasilane gazem. Podłączenie do prądu jest niezbędne tylko w modelach z elektryczną zapalarką gazu. Najczęściej wskazywaną zaletą kuchni gazowych jest ich niski koszt eksploatacji oraz niska cena urządzenia. Gaz jest znacznie tańszy niż energia elektryczna, dzięki czemu koszt urządzenia zwróci się w krótszym czasie niż elektrycznego modelu. Dużym atutem tych urządzeń jest też ich niska awaryjność.
Z kolei do wad kuchni gazowych najczęściej zalicza się bezpieczeństwo stosowania oraz wolne nagrzewanie się piekarnika i palników. Minusem również jest fakt, że nowym budownictwie często nie ma już dostępu do instalacji gazowej. W związku z tym, jedyną możliwością korzystania z gazu jest podłączenie urządzenia do butli gazowej. Rozwiązanie takie ma również swoje słabe strony.
Dlaczego warto jest wybrać kuchenkę elektryczną?
W kuchniach elektrycznych zamiast gazu do gotowania i pieczenia potraw wykorzystywany jest prąd elektryczny. W kuchniach elektrycznych dostępnych jest o więcej funkcji pieczenia i gotowania w tym również inteligentnych automatycznych możliwości pieczenia potraw. Rodzaj wybranej płyty grzewczej — płyty ceramicznej lub płyty indukcyjnej nie wpływa na smak potraw a na szybkość obróbki cieplnej. Producenci prześcigają się z możliwościami funkcji w piekarnikach elektrycznych, dostępne są dedykowane kuchnie do ulubionych potraw. Kuchnie elektryczne są też bezpieczniejsze do stosowania, co jest szczególnie ważne jeśli w domu są małe dzieci. Szyby piekarników w takich urządzeniach nie nagrzewają się do tak wysokich temperatur jak w piekarnikach gazowych, dzięki czemu dotknięcie szyby nawet przez małe dziecko jest stosunkowo bezpieczne.
Za największe wady kuchni elektrycznych uważa się większy koszt użytkowania związany z wyższymi cenami energii elektrycznej oraz ewentualne koszty naprawy sprzętu w przypadku awarii. W kuchniach elektrycznych zastosowanych jest więcej skomplikowanych mechanizmów.
Kuchnie gazowo-elektryczne rozwiązaniem dla niezdecydowanych
Ciekawym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby korzystać z obu możliwości są kuchnie gazowo-elektryczne. W takich urządzeniach piekarniki są zasilane energią elektryczna, natomiast płyta grzewcza gazem. Rozwiązanie jest godne polecenia do mieszkań i domów posiadających przyłącze gazowe. Nie od dziś wiadomo, że potrawy przyrządzone na gazie mają inny smak i aromat. Dzięki temu podczas codziennego gotowania można korzystać z tańszego w użytkowaniu gazu, a piec w piekarniku elektrycznym dającym znacznie więcej możliwości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana