Artykuł sponsorowany

„Honey” – co to za proces dotyczący kawy

„Honey” – co to za proces dotyczący kawy

Zanim kawa trafi do palarni, następuje jej obróbka – to kolejny po zbiorze etap tworzenia kawy. Podczas zbiorów zbiera się tzw. wisienki (z ang. coffee cherries), które zawierają w sobie surowe ziarna. Proces obróbki służy do wydobycia tych ziaren. Można dokonać tego różnymi metodami, w tym za pomocą procesu „honey”. Wyjaśniamy na czym on polega.

Wpływ obróbki na smak

Metody obróbki, której poddaje się wiśnie kawowca po zbiorze, w bardzo dużym stopniu wpływają na ostateczny smak kawy. Prawdziwi miłośnicy kawy z pewnością dobrze o tym wiedzą. - Każdy, kto odkrywa możliwości smakowe prostej, czarnej, dobrej jakości kawy, zaczyna zwracać uwagę na wiele szczegółów, nad którymi wcześniej się w ogóle nie zastanawiał, takie jak kraj pochodzenia, odmiana gatunkowa, a także metody obróbki smakowej. To od nich przede wszystkim zależy jakość i smak kawy – zauważa ekspert reprezentujący palarnię kawy Coffee Zone z Warszawy. Metody obróbki kawy są jednymi z podstawowych wyznaczników tego, w jaki sposób będzie ona smakować. Dzięki nim wyczuwalne są różne nuty smakowe, a kawa nabiera oryginalnego charakteru, który doceni każdy kawosz.

Metoda Honey

Podstawowymi metodami obróbki kawy są metoda myta (washed/wet) i metoda sucha (dry/natural). Trzecią, która jest klasyfikowana pomiędzy dwoma wyżej wymienionymi jest metoda honey (lub pulped-natural). Metoda honey to hybryda metody mokrej i suchej, toteż nazywana jest metodą półsuchą. Pierwotnie stosowana była tylko w Brazylii, jednak teraz zyskuje popularność wśród producentów kawy z wielu krajów. Dzięki tej metodzie w samej kawie zostaje bardzo duża ilość słodyczy z miąższu, a to przekłada się na smak gotowego naparu. Kawy z tego procesu mogą występować w trzech postaciach, a mianowicie red, yellow i black. Pierwszy etap procesu honey polega na usunięciu zewnętrznej skórki owocu. Kolejnym jest suszenie na słońcu ziaren, które pokryte są jeszcze miąższem z owoców. Cały proces kończy się wtedy, gdy pergamin osiągnie zawartość wilgoci na poziomie 30-35%. Wtedy nadchodzi moment na pozbycie się wysuszonego miąższu i pergaminowej otoczki ziarna. Kawa tworzona metodą honey jest zdecydowanie bardziej słodka i owocowa, niż ta tworzona innymi metodami, dlatego z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto poszukuje nietuzinkowych i wysublimowanych smaków.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.