„Honey” – co to za proces dotyczący kawy
Zanim kawa trafi do palarni, następuje jej obróbka – to kolejny po zbiorze etap tworzenia kawy. Podczas zbiorów zbiera się tzw. wisienki (z ang. coffee cherries), które zawierają w sobie surowe ziarna. Proces obróbki służy do wydobycia tych ziaren. Można dokonać tego różnymi metodami, w tym za pomocą procesu „honey”. Wyjaśniamy na czym on polega.
Wpływ obróbki na smak
Metody obróbki, której poddaje się wiśnie kawowca po zbiorze, w bardzo dużym stopniu wpływają na ostateczny smak kawy. Prawdziwi miłośnicy kawy z pewnością dobrze o tym wiedzą. - Każdy, kto odkrywa możliwości smakowe prostej, czarnej, dobrej jakości kawy, zaczyna zwracać uwagę na wiele szczegółów, nad którymi wcześniej się w ogóle nie zastanawiał, takie jak kraj pochodzenia, odmiana gatunkowa, a także metody obróbki smakowej. To od nich przede wszystkim zależy jakość i smak kawy – zauważa ekspert reprezentujący palarnię kawy Coffee Zone z Warszawy. Metody obróbki kawy są jednymi z podstawowych wyznaczników tego, w jaki sposób będzie ona smakować. Dzięki nim wyczuwalne są różne nuty smakowe, a kawa nabiera oryginalnego charakteru, który doceni każdy kawosz.Metoda Honey
Podstawowymi metodami obróbki kawy są metoda myta (washed/wet) i metoda sucha (dry/natural). Trzecią, która jest klasyfikowana pomiędzy dwoma wyżej wymienionymi jest metoda honey (lub pulped-natural). Metoda honey to hybryda metody mokrej i suchej, toteż nazywana jest metodą półsuchą. Pierwotnie stosowana była tylko w Brazylii, jednak teraz zyskuje popularność wśród producentów kawy z wielu krajów. Dzięki tej metodzie w samej kawie zostaje bardzo duża ilość słodyczy z miąższu, a to przekłada się na smak gotowego naparu. Kawy z tego procesu mogą występować w trzech postaciach, a mianowicie red, yellow i black. Pierwszy etap procesu honey polega na usunięciu zewnętrznej skórki owocu. Kolejnym jest suszenie na słońcu ziaren, które pokryte są jeszcze miąższem z owoców. Cały proces kończy się wtedy, gdy pergamin osiągnie zawartość wilgoci na poziomie 30-35%. Wtedy nadchodzi moment na pozbycie się wysuszonego miąższu i pergaminowej otoczki ziarna. Kawa tworzona metodą honey jest zdecydowanie bardziej słodka i owocowa, niż ta tworzona innymi metodami, dlatego z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto poszukuje nietuzinkowych i wysublimowanych smaków.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana