Artykuł sponsorowany

Jak bezpiecznie rozmrażać ryby?

Jak bezpiecznie rozmrażać ryby?

Ryby to dla wielu osób filar żywienia. Odpowiednio przygotowane są cennym źródłem białka oraz drogocennych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla utrzymania zdrowia. Bardzo często ryby nabywane są w formie zamrożonej lub mrożone w domu dla wydłużenia czasu ich przydatności do spożycia. Przed użyciem należy je rozmrozić – warto wiedzieć jak zrobić to poprawnie, by nie doprowadzić do zmarnowania produktu.

Powolne rozmrażanie w lodówce

Najprostszą metodą rozmrażania ryb jest powolne rozmrożenie ich w lodówce. Wystarczy po wyjęciu z zamrażalnika przełożyć je do naczynia, usunąć nadmiar lodu i wstawić do lodówki. Panująca w lodówce temperatura kilku stopni powyżej 0 sprawi, że ryba nie ulegnie gwałtownemu rozmrożeniu, które mogłoby zaszkodzić strukturze mięsa. Należy jednak liczyć się z tym, że rozmrażanie w ten sposób trwa – w zależności od rozmiaru porcji od kilku do kilkunastu godzin.

Rozmrażanie w wodzie

Inną, szybszą metodą jest rozmrożenie ryby w wodzie o temperaturze pokojowej. Wystarczy umieścić produkt w naczyniu, np. misce lub brytfance i zalać wodą. Można również wybrać mleko – wtedy ryba nabierze delikatnego, kremowego smaku.

Rozmrażanie pod kranem

Jeśli kawałki ryby są niewielkie, można je rozmrozić pod strumieniem bieżącej wody. Należy jednak uważać, by nie była ona zbyt ciepła na początku, należy zwiększać jej temperaturę stopniowo i przerwać rozmrażanie, gdy woda stanie się letnia. Dlaczego nie powinno się używać wody gorącej? Ponieważ pod jej wpływem może dojść do ścinania białek w tkankach – tak rozmrożona ryba będzie się bardzo rozpadać. Ponadto metoda ta prowadzi do dużego zużycia wody.

Rozmrażanie w piekarniku

Szybką ale wymagającą uwagi metodą jest rozmrażanie w piekarniku lub mikrofali. Jeśli urządzenie nie ma funkcji defrost, należy ustawić jego temperaturę na około 70 stopni i rozmrażać rybę aż do roztopienia wierzchniej warstwy lodu. Potem można zwiększyć nieco temperaturę, uważają jednak by nie była zbyt wysoka, ponieważ może to prowadzić do ścinania białek.

Rozmrażanie na skalę przemysłową

Mrożone ryby często są surowcem dostarczanym zakładom produkującym żywność. Nie rozmraża się ich wspomnianymi metodami, lecz przy użyciu urządzenia nazywanego defrosterem – ich producentem jest m.in. firma Eco-Constructions. Defroster ma postać tunelu, do którego wprowadzany jest blok surowca, gdzie jest on natryskiwany wodą o temperaturze około 21-23 stopni. Taka metoda pozwala rozmrażać nawet do 1000 kilogramów ryb w ciągu zaledwie godziny!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.